Диян Стаматов: Дистанционното обучение върви много добре

https://www.24chasa.bg/novini/article/9412039 www.24chasa.bg
Диян Стаматов. Кадър БНТ

В България дистанционното обучение върви много добре в голямата част от училищата. Това каза в "Още от деня" по БНТ директорът на столичното 119-о средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България.

"Не говоря за онези училища, в които има слаба мотивация. Там нещата са коренно различни. В случая тя става два-три пъти по-слаба. Но ако погледнем към училищата, в които има висока мотивация, възможност за много добро справяне с дистанционното обучение, не бих направил разлика с присъственото обучение като начин на преподаване. Но не така стоят нещата с комуникацията между учениците, защото тя реално липсва", подчерта Стаматов.

Той посочи, че в момента високата критичност на родителите става по-висока. И призна, че никой не е бил подготвен за "екстремното преминаване в дистанционен формат“.

Може да се каже, че последните технически проблеми започнаха да заглъхват и едва ли има голям брой ученици, които да са без лаптоп. Интернетът се оказа, че е много добър в нашата страна, обясни Стаматов.

Той уточни, че олимпиадите по математика и "Знам и мога“ ще бъдат присъствени при спазване на всички необходими мерки. Другите олимпиади вероятно ще бъдат в дистанционен формат.

С края на първата вълна ваксинирани учители вероятно притеснението на колегите ще бъде далеч по-малко, за да се върнат в присъствена среда, завърши Диян Стаматов.