Франция удължава полицейския час (Допълнена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9412066 www.24chasa.bg
Френският премиер Жан Кастекс СНИМКА: Ройтерс

От събота полицейският час във Франция ще започва от 18 ч., а не от 20 ч., както досега. Новите правила, целящи забавяне на разпространението на коронавируса, ще важат поне 15 дни, съобщи премиерът Жан Кастекс, цитиран от Ройтерс.

Кастекс каза на пресконференция, че засега няма нужда от нова обща карантина.

Коронавирусът отне живота на над 69 000 души във Франция. Страната се нарежда на седмо място в света по този показател. Франция има най-много регистрирани заразени с коронавирус в Западна Европа и е на пето място в света с над 2 830 442 случая, обобщи БТА.

Според Кастекс ситуацията е тревожна, тъй като честотата на инфекциите е висока, а натоварването върху болниците е голямо. През последните пет седмици броят на хоспитализираните е стабилен - около 24-25 хиляди души.

Здравните власти обаче се тревожат от по-заразния щам на коронавируса, открит във Великобритания, чийто дял в момента е около 1 процент от инфекциите във Франция. "Трябва да направим всичко, за да попречим на този щам да се разпространи във Франция", каза на пресконференцията здравният министър Оливие Веран.

Франция ще засили граничния си контрол. От понеделник всички пътуващи за Франция от държави извън ЕС ще трябва да представят отрицателен тест за коронавирус, за да се качат на самолет или кораб, и да се самоизолират за седмица след пристигането си. След края на седемдневния период те ще трябва да си направят втори писиар тест, предаде Франс прес.

Веран каза, че от 18 януари ще започнат ваксинациите на хора с високорискови заболявания, независимо от възрастта им. Това обаче ще става само по лекарско предписание.

Досега в страната са ваксинирани близо 300 000 души.

От 25 януари ще започнат присъствените занятия на студентите първокурсници, но в малки групи. Приоритет остава запазването на училищата отворени. Кастекс каза, че ще бъдат правени по милион теста на месец в училищата, за да се избегнат огнища на зараза.

МВнР призова:

Всички граждани във Франция ще трябва да останат по домовете си, а търговските обекти и публичните учреждения ще трябва да затворят.

Предвижда се изключение за следните случаи:

При пътуване до работното място, когато работното време е през нощта или приключва след 20 часа, или работната дейност е неотложна;

Поради на семейни причини, които са свързани с грижи за уязвими или болни граждани;

По медицински причини - посещение на болница, необходимост от изследвания или прегледи, които не могат да бъдат извършени от разстояние, закупуване на лекарства;

При дейности от обществен интерес по искане на административните власти (например организации за борба с бедността или раздаване на помощи и храна по домовете);

При оказване на помощ и съдействие на хора с увреждания и придружаващите ги;

При разходка на домашни любимци в района на жилището, което гражданинът обитава.

Гражданите, които ще останат навън след 18 часа, са длъжни да попълнят декларация, която е публикувана на следния линк:

https://media.interieur.gouv.fr/attestation-couvre-feu-covid-19/