Д-р Виткова: Прекаленото разхлабване на мерките може да изиграе лоша шега

https://www.24chasa.bg/novini/article/9412334 www.24chasa.bg
Д-р Мими Виткова СНИМКА: Архив

В изборния ден - 4 април - рисковете са сериозни

До края на януари не трябва да разхлабваме нищо повече освен плановите дейности в болниците

До края на месец януари не трябва да разхлабваме нищо повече освен плановите дейности в болниците. Това каза пред Радио „Фокус“ д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на лицензираните дружества за доброволно здравно осигуряване и бивш министър на здравеопазването.

„Все още не знаем, ще има ли и какви ще бъдат последствията от празничните дни – Коледа и Нова година. Можем да наблюдаваме и да отчитаме резултатите от тези празници едва след 20-25 януари.Преждевременното разхлабване на мерките може да ни изиграе много лоша шега, както се случи през летния сезон след пролетните ограничения, когато бяхме първенци в Европа, дори и в по-широк периметър“, поясни тя.

Според д-р Мими Виткова е необходимо да бъдем много по-внимателни до края на месеца преди да бъдат предприети по-нататъшни решителни стъпки за разхлабване на мерките, защото можем да останем неприятно изненадани. Ако мерките бяха предприети по-рано, те можеха да спасят много повече човешки животи, добави тя.

Д-р Виткова коментира и предстоящите парламентарни избори у нас, които ще се проведат на 4 април. По думите й рисковете са сериозни особено в изборния ден и ако се разреши свободното събиране на хора на предизборните срещи по време на кампанията.