България изрази силно възмущение от изгорено БГ знаме в Северна Македония (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9412607 www.24chasa.bg
Екатерина Захариева. Снимка МВнР

По време на ежегодния Вевчански карнавал в Северна Македония е запалено българското знаме, предаде БНТ.

Провеждането на карнавала е било отменено заради пандемията. Въпреки това участниците преминали по централната част на селото и това довело до безредици.

Силите на реда са се опитали да спрат тълпата.

Според кмета Сашо Янкоски всички имат вина за напрежението, но най-много полицията, която е изпратила прекалено много служители на реда.

Вицепремиерът Екатерина Захариева разпореди на българския посланик в Скопие Ангел Ангелов да изрази пред правителството на Република Северна Македония силното ни възмущение от вандалския акт, съобщиха от МВнР.

Посланик Ангелов вече направи остър устен демарш в МВнР на Република Северна Македония.

Днес във Вевчани е сравнително спокойно. Полиция има само в центъра на селото и пред общината, предава местната телевизия Алсат М.

Обичаят по време на карнавала е подобен на Кукерския празник. Представленията се случват под открито небе, всеки има своята роля според маската, която носи, пеят се традиционни песни и се танцува.

Според древната традиция, в деня след фестивала, маските, които сте носили по време на карнавалните шествия трябва да се изхвърлят и изгорят в огън – по този начин се смята, че се унищожава злото.