Китай готов да започне извеждането в орбита на модулите на бъдещата си космическа станция

https://www.24chasa.bg/novini/article/9413325 www.24chasa.bg

Основният модул на бъдещата китайска космическа станция „Тиенхъ“, апаратурата, която ще бъде в нея, и товарният кораб „Тиенджоу-2“ получиха одобрение от властите и могат да бъдат транспортирани извън завода, където бяха произведени. Те са преминали успешно всички изпитания, което означава, че Китай може да започне подготовката за втория етап от програмата за изграждане на космическата станция – извеждането на модула в околоземна орбита. Близки до проекта са уточнили за вестник „Глобал таймс“, че оборудването е преминало успешни проверки за съвместимост с наземния контролен център, съобщава Радио Китай

Програмата за изграждане на космическата станция предвижда 11 изстрелвания, включително четири на пилотирани кораби и четири на товарни, през следващите две години. Станцията трябва да е готова през 2022 г. Основният модул на „Тиенхъ“ се планира да бъде изведен в орбита до тази пролет, съобщи в края на миналата година главният инженер Джоу Дзиенпин.

Станцията ще работи на ниска орбита – между 340 и 450 километра в продължение на повече от 10 години, и ще даде възможност за провеждането на мащабни научни, технологични и приложни експерименти.