Китай с рекордно висок стокообмен с чужбина за 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9413336 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

Рекордно високи стойности на стокообмена с чужбина регистрира Китай за 2020 г., затвърждавайки позицията си на единствената голяма икономика с положителен растеж в условията на безпрецедентни трудности пред глобалната търговия, причинени от пандемията от COVID-19, предаде Радио Китай.

По последни данни на митническото управление от вчера, общата стойност на стокообмена в търговия със стоки с чужбина е 32,16 трилиона юана или увеличение от 1,9% спрямо 2019 г. От тях износът е бил за 17,93 трилиона юана, което е ръст от 4%, а вносът – 14,23 трилиона юана или спад от 0,7%.

На пресконференцията, на която бяха представени данните, говорителят на митническото управление Ли Куейуън посочи, че световният икономически растеж и търговия през 2020 г. са били силно засегнати от пандемията, което е усложнило значително външната среда и условията пред китайската търговия.

Той обаче подчерта, че въпреки трудностите износът на страната е успял да се стабилизира и подобрява, което говори за силната устойчивост и цялостна конкурентноспособност на китайската икономика.