Професор Георги Чобанов: Човечеството няма друга възможност освен споделеното бъдеще!

https://www.24chasa.bg/novini/article/9413369 www.24chasa.bg
Професор д-р на икономическите науки и Директор на Центъра по икономика и политика на Китай към Софийския университет „Св. Климент Охридски” СНИМКИ: Радио Китай

Коментар специално за Радио Китай на известния български професор д-р на икономическите науки и Директор на Центъра по икономика и политика на Китай към Софийския университет „Св. Климент Охридски”, по повод четвъртата годишнина от словото на китайския президент Си Дзинпин, произнесено в Швейцария през януари 2017 г. Професор Чобанов е експерт и участник в редица инициативи по мега-проекта „Един пояс, един път”.

„Историческата реч на китайския президент Си Дзинпин, произнесена в централата на ООН в Женева - Швейцария, непосредствено след участието му в световния икономически форум в Давос точно преди четири години съдържа в себе си послание, насочено към всички страни и народи по света”, категоричен е известният български професор в началото на разговора и пояснява: „Срещата в Давос бе един изключително висок форум, на който китайският ръководител представи действително съдбоносната идея, която той самият определи като визия за развитието на света”.

По-нататък в разговора ни проф. Чобанов споделя своето мнение за историческото слово на китайския ръководител: „Моят поглед върху тази визия е категоричен - тя е много навременна, и ако си зададем въпросите защо точно сега ни е необходимо и какво точно диктува това споделено бъдеще, веднага мога да обясня. Да погледнем около нас: съвременният свят е невероятно динамичен, измененията идват с такова темпо, което е трудно дори за възприемане от хората. Това са преди всичко невероятните постижения на науката и новите технологии. И тук въпросът има две страни, така както в древната китайска философия има Ин и Ян. Едната е положителната страна, другата – отрицателната. Ние живеем в „дуален свят, в който двете противоположности се диопълват. Всяка нова технология може да бъде използвана по два начина – както за добро, така и за лошо! Даже най-обикновеният и прилаган в ежедневието нож, например, може да се използва освен за рязане на продукти или предмети – тоест за облекчаване на човешкия живот, но също така може да се използва и за рязане на глави, за убиване на хора! В същия контекст и атомната енергия може да се използва по два начина, както да се правят атомни електроцентрали, така също и да се правят атомни бомби, които могат да унищожат цялото човечество”.

В коментара си професорът посочва и други примери от съвременната технология и тяхната двойна значимост: „Роботизацията дава невероятни възможности и в двете посоки – от една страна роботите могат да служат много на човека и да подобрят живота на всички хора, но от друга – роботите могат да бъдат перфектни войници , могат да убиват и дори да унищожат човечеството!”

В коментара си професор Чобанов подчертава категорично, че визията на китайския президент Си Дзинпин за опасностите, които крие нашата съвременност е съвсем правилна. „Това е и основният мотив, който кара китайският ръководител да предложи изключителната идея за споделено бъдеще! Защото няма как да се спасим поотделно – или всички ще загинем, или всички ще оцелеем. И както нееднократно подчертава президентът Си – „...ние всички сме в една лодка, и никой от нас няма да се спаси сам – или всички, или никой!”. Действителността е такава - спасение за отделни хора няма. И в този смисъл, Си Дзинпин съвсем правилно цитира една древна римска поговорка: „Един за всички, всички за един”, която е изключително актуална и днес, продължава коментара си професор Чобанов.

„Именно това е ключовият момент в речта на китайския ръководител: ние нямаме друга възможност, освен споделеното бъдеще! Защото това е смисълът на споделеното бъдеще – или всички ще оцелеем, или всички ще загинем!

„Председателят Си Дзинпин е безукорно и изключително прав, а най-хубавото в случая е, че ръководител на една от трите велики държави в света поставя този въпрос ясно и недвусмислено. Не случаен и и фактът, че тази идея идва именно от Китай”, добавя професорът и продължава: „Защото ако се върнем десетилетия назад, цялата история показва, че Китай е миролюбива страна, която прилага на практика ценностите на великия Конфуций: Не причинявай на другите това, което не искаш да бъде причинено и на теб! Тази мисъл е дълбоко заложена, както във философията, така и в цялата визия на китайците. И затова не може да ни изненада техният стремеж за поддържането на мира в света. Това е убеждение, и те го изразяват съвсем ясно!”

Проф. Георги Чобанов казва още: „Като ярък пример можем да посочим мащабния проект „Един пояс, един път”, който всъщност е изключително взаимноизгоден проект, за който се използва изразът „win-win”, или казано накратко – всеки печели! Ако например китайски инвестиции се вложат в построяването на пътища или железопътни линии и влакове, които свързват много страни в различни континенти – ще спечели не само Китай, но и всички тези държави, през които минават пътищата и линиите. Това важи и за България. Но най-важното в случая е този факт да се разбере от всички страни, защото всичко онова, което Китай предлага е съвсем конкретно.

Като доказателство за мнението си, българският учен и Директор на Центъра по икономика и политика на Китай към Софийския университет, цитира думите на един от най-великите китайски стратези Сун Дзъ , който казва, че „... най-великата победа е онази, която се печели без война”!

В коментара си проф. Чобанов подчертава, че именно в тази фраза се съдържа до голяма степен китайската философия и светоглед, изразени и в словото на президента Си Дзинпин в Швейцария. „Китай е цивилизация, която има визия за живота. Идеята е мир и справедливост за всички, а не само за отделни страни и хора.” И в случая – в словото си в офиса на ООН в Женева, Си Дзинпин подчертава точно това виждане.

„Аз се надявам, че не само „великите сили”, но и всички останали държави по света ще го разберат – общността на споделената съдба е важна за всички нас!" Не случайно речта на китайския ръководител бе произнесена точно в централата на ООН – посланието за създаване на общност на споделената съдба е насочено към всички нации и държави по цял свят, посочва в края на разговора проф. Георги Чобанов