Десислава Ахладова: Работна група изготвя концепция за лобизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9413711 www.24chasa.bg
Десислава Ахладова

Сформирана е работна група, която изготвя концепция за лобизма в България. Това заяви по време на парламентарния контрол в парламента министърката на правосъдието Десислава Ахладова.

Сформирана е работна група, която да проучи добрите европейски практики и да изготви концепция за регулиране на лобизма в съответствие с препоръките и стандартите на ЕК, каза в НС министър Ахладова.

Неколкократно в парламента се е заговаряло за създаване на закон за лобизма, но до гласуването на такъв не се е стигало. В ЕС дори има регистър на лобистите и от тази дейност се прехранват над 80 хил. души в Брюксел, установи проверка на "24 часа" преди половин година.

В началото на тази седмица пък Ахладова е провела среща с комисаря по правосъдие, като в продължение на час е отговаряла на въпроси свързани с плана за развитие на българското правосъдие, обясни още тя и добави, че министерството работи по препоръките на ЕК за върховенството на закона, като в момента се в съдебната ситстема се изпълняват над 20 проекта във връзка с актуализирането на системата, въвеждането на електронните запори и елекронното правосъдие са проекти.