Мицотакис: Гърция може да облекчи някои ограничения от 25 януари

https://www.24chasa.bg/novini/article/9413833 www.24chasa.bg
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис СНИМКА: Ройтерс

Гърция може да облекчи някои ограничения и да отвори магазини и други сектори на икономиката следващата седмица, след като карантината в страната помогна за обуздаването на разпространението на коронавируса, заяви днес премиерът Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

Правителството на Мицотакис наложи строга карантина, втората след избухването на пандемията от новия коронавирус, в началото на ноември след увеличение на инфекциите, предимно в Северна Гърция и по-широкия район на столицата Атина, каза Мицотакис пред парламента.

Премиерът заяви, че правителството е готовo да пристъпи към отваряне на икономиката от понеделник, ако получи положителни препоръки от експертите, предава БТА.

Очаква се властите да съобщят окончателното си решение по-късно днес, след консултация с епидемиолозите.

Гърция вече отмени някои ограничения. Тя разреши отново да се отворят детските градини и началните училища тази седмица, но отложи решението за търговията на дребно, която претърпя големи загуби по време на пандемията.

Гърция е регистрирала 147 283 заразени с коронавирус от началото на епидемията през февруари и 5387 смъртни случая, свързани с вируса.

Тя се справи далеч по-добре от други европейски държави въпреки бедстващата си здравна система, засегната силно от годините на финансова криза.