Правителството на Нидерландия подава оставка заради скандал с детски надбавки

https://www.24chasa.bg/novini/article/9414380 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви днес, че правителството му подава оставка, поемайки отговорността за години на неправилно управление на детските надбавки, причинило сериозни финансови затруднения на хиляди семейства, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

В обръщение по националната телевизия Рюте заяви, че е уведомил крал Вилем-Александър за своето решение и го е уверил, че правителството му в качеството си на служебен кабинет ще продължи да работи за възможно най-скорошно компенсиране на засегнатите родители и за справяне с кризата с коронавируса в периода до парламентарните избори, насрочени за 17 март, предава БТА.

"На едно мнение сме, че ако системата се е провалила, всички трябва да поемем отговорност и това води до следното заключение - току-що връчих на краля оставката на целия кабинет", заяви Рюте.

Оставката има до голяма степен символично значение два месеца преди изборите, защото правителството ще продължи да управлява като служебен кабинет до сформирането на нова коалиция след вота на 17 март, отбелязва АП.