Нито една от мутациите на коронавируса не влияе на ефикасността на ваксината

https://www.24chasa.bg/novini/article/9414535 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Нито една от откритите досега мутации на коронавируса не влияе на ефикасността на съществуващите ваксини срещу Ковид-19, предаде ТАСС.

Агенцията цитира думите на водещия специалист по разработването на руската ваксина "Спутник V" от центъра "Гамалея" Фьодор Лисицин, предава БТА.

"Засега никоя от констатираните мутации не показва, че вирусът е изменил стратегията си за проникване в клетката, че са се изменили белтъците от короната му, въз основа на които са разработени антителата на съществуващите ваксини", заяви Лисицин.

Според учения тъй-нареченият британски щам на коронавируса е бил първата сериозна мутация, която принципно се отличава от онзи щам, с който започна пандемията. "Но важното в случая е тва, че при него не се наблюдават разлики в действието на ваксината, а има само разлики в скоростта на заразяването", подчерта Лисицин.

"Мутациите са случаен процес, някоя може да се състои в този момент, и ние да не знаем за нея. Но на практика ние не сме открили нито една мутация, която радикално да промени представата ни за коронавируса", каза в заключение ученият.

По-рано беше съобщено, че в Русия са били регистрирани 1500 мутации на патогена, но те не влияят на хода на заболяването.