САЩ съкращават контингентите си в Афганистан и Ирак, остават по 2500 военни

https://www.24chasa.bg/novini/article/9415072 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Кристофър Милър днес съобщи, че американските военни контингенти в момента наброяват 2500 военнослужещи в Афганистан и също толкова в Ирак. Това е израз на желанието на президента Доналд Тръмп да сложи край на "безкрайните войни" на Америка, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Днес американският военен контингент в Афганистан наброява 2500", посочи в комюнике Милър, който пое функциите на и.д. министър на отбраната до встъпването в длъжност в сряда другата седмица на избрания за президент на САЩ Джо Байдън. "Разпоредено от президента Тръмп, изтеглянето, което обявих на 17 ноември, намалява американския военен персонал в страната (Афганистан) до най-ниското ниво от 2001 г. насам", добави Милър, назначен на този пост в началото на ноември след уволнението на предшественика му Марк Еспър, който не бе склонен да ускори изтеглянето.

"Днес САЩ са по-близо от всякога до слагането на край на близо 20 години войни", заяви Милър и добави: "С 2500 военнослужещи командването има всичко необходимо за защита на Америка, нашия народ и нашите интереси".

В Ирак американският военен контингент също бе намален до 2500 военнослужещи, съкращаване, което "отразява нарасналите способности на иракската армия", посочи шефът на Пентагона. Това съкращаване "не означава промяна в политиката на САЩ", подчерта Милър. "САЩ и коалиционните сили остават в Ирак, за да гарантират трайна победа" над групировката "Ислямска държава", допълни той.

"Ще продължим да имаме антитерористична база в Ирак, за да подкрепяме силите на нашите партньори с въздушни и разузнавателни способности", посочи Милър и добави: "Повечето операции в Ирак вече се извършват от нашите иракски партньори."