Само 12 200 отстреляни глигана, с 60% по-малко

https://www.24chasa.bg/novini/article/9415242 www.24chasa.bg
Все по-рядко се намират диви прасета в районите на ловните дружинки. На авджиите ще се наложи да се пренасочат към хищници, сърни и дребен дивеч.

6 простреляни авджии през ловния сезон, 1 умрял

С над 60% по-малко са отстреляните диви прасета през този ловен сезон в сравнение с миналия. Едва 12 200 са гръмнатите глигани при 32 400 преди година, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Сезонът за групово ловуване на диви прасета приключи в неделя.

Обобщените данни за свинския лов са по информация на ловните сдружения. Както “24 часа” писа, много авджии се оплакаха, че в техните територии, най-вече в Северна България, вече няма диви прасета заради африканската чума. Редуцирането на популацията на свинете в горите беше основна цел на мерките за борба срещу чумата, за да се предпазят индустриалните ферми от разпространение на заразата. За голямата част от територията на България е достигната предвидената плътност от 0,3 броя диви прасета на 100 хектара, а на места е дори по-ниска. В последните 1-2 години, откакто възникна проблемът с АЧС, горските се опитваха да стимулират ловците да отстрелват максимално много глигани. Дори имаше законопроект, който предвиждаше в лова на диви прасета да се включват и армията, и полицията при нужда. След като екоорганизации протестираха, че нормативният акт разрешава да се ползват забранени методи и средства за ловуване, той беше изтеглен. Все още обаче са в сила стимулите от по 100 лв. за ловец, отстрелял дива свиня при индивидуален лов, както и по 100 лв. за намерен труп на умряла. Горските обаче признават, че намалението на популацията на дива свиня е направено най-вече от природата, защото много прасета са измрели от чумата, а ловците само са помогнали, но малко. Например през предходния ловен сезон беше спуснат план за отстрел на 81 000 диви свине, който беше изпълнен около 44%.

За в бъдеще ловците ще трябва да се адаптират и пренасочат към сърни, хищници и дребен дивеч, заяви за “24 часа” шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Той апелира и да се увеличи разселването на фермерно произведен дивеч. Това бил ресурс, който може да се контролира и поддържа, за да може да се продължи да се ловува. Все още имало дружинки, които само отбивали номера, вместо реално да разселват дивеч, който са отглеждали във временни волиери.

През последния ловен сезон, който започна на 1 октомври и продължи до 10 януари, са направени над 46 000 проверки на ловци и превозни средства, показва статистиката на горските. Едва 40 са констатираните нарушения. Това е 2 пъти по-малко от предходния ловен сезон. Хванатите нарушения са за ловуване без разрешително за лов или извън мястото, посочено в документа. Имало е и случаи на стрелба по животни с неразрешени боеприпаси.

6 са инцидентите с простреляни ловци през сезона, като един от тях се е оказал фатален. Това е станало, въпреки че беше засилен контролът за провеждане на инструктажи преди всеки ловен излет.