Правосъдното министерство най-сетне ще пише концепция за лобизма

https://www.24chasa.bg/novini/article/9415293 www.24chasa.bg
Броят на “24 часа” от 9 юли 2020 г., в който разказахме как в ЕП се регулира лобизмът.

Вече е създадена експертна група да проучи европейските практики

Сформирана е работна група, която изготвя концепция за лобизма в България. Това заяви в парламентарния контрол министърката на правосъдието Десислава Ахладова.

Щели да бъдат проучени и добрите европейски практики за лобизма.

Работната група трябва да изпълни препоръките на Европейската комисия от доклада за върховенство на закона. В него специално се отбелязва като проблем липсата на правна регламентация за лобизма в България и се посова, че това носи корупционен риск.

Неколкократно в парламента е повдиган въпросът за създаването на специален закон, който да регулира взаимоотношенията между бизнеса и политиците. През 2006 г. дори ДПС внесе законопроект за лобизма, но той не намери подкрепа от останалите партии в тогавашното Народно събрание.

Проверка на “24 часа” през юли 2020 г. показа, че в ЕС има регистър на лобистите, в тази дейност са заети над 80 хил. души в Брюксел. 65 пък са регистрираните организации от България, сред тях са електроразпределителни дружества, банки, съюзи на производители и неправителствени организации, бранещи ромските права и интереси.

Анкета на “24 часа” с представителите на парламентарните партии в 43-ото НС показа, че принципно те декларират желание да поставят на дневен ред регламент за лобизма, но реално нямат ясна представа как трябва да бъде уреден той.