Дописват закона за втората пенсия до края на януари (обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9415353 www.24chasa.bg
Деница Сачева бе категорична, че са защитени интересите на хората.

КФН видя риск за пенсионерите в предложението на правителството

Поне до края на януари промените в Кодекса за социално осигуряване за изплащането на вторите пенсии ще бъдат дописвани. Работна група в парламента трябва да съчетае проекта на Министерския съвет със забележките на Комисията за финансов надзор, предложи шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Едва след това ще бъде второто четене на спешния проект.

Текстовете се обсъждаха 3 г., но бяха одобрени от МС на 30 декември 2020 г. И веднага влязоха за разглеждане в парламента. КФН обаче внесе становище от 34 страници с редица предложения и забележки. В петък депутатите приеха проекта на първо четене.

Ако промените не бъдат одобрени преди края на мандата, не може да започне плащането на вторите пенсии от частните фондове

след септември

на 17 хил. жени

По сегашните правила те трябва да получат пожизнена втора пенсия, а в същото време нямат достатъчно средства в партидите си.

3 вида пенсии от частните фондове предвижда проектът на МС - пожизнена, срочна и еднократно плащане. КФН настоява за пълно разписание на пенсионните продукти в КСО, а не само в правилниците на фондовете, за да няма рискове за хората.

Най-ниските пожизнени втори пенсии да са за тези, чиито партиди позволяват да получат поне 15% от минималната, решиха депутатите. Тук се предлагат и

два подварианта

- гарантиран

период на

изплащане или

разсрочено

за определен брой години, като пенсионерът избира срок и размер на пенсията.

КФН обаче иска да се регламентират конкретните видове пожизнени пенсии, които частният фонд ще е длъжен да поддържа - пожизнена пенсия без допълнителни условия, такава с период на гарантирано изплащане и пожизнена пенсия с период на разсрочено плащане на част от средствата до навършване на избрана от човека възраст.

Хората, които нямат достатъчно пари за пожизнена втора пенсия, но надхвърлят 3 пъти минималната, да си получават парите от фонда разсрочено, а тези с по-малко от 3 минимални - наведнъж, предвижда приетият на 1-о четене проект.

Втората пенсия ще

може да се

взема 1 г. преди

навършване на

възрастта

за пенсиониране от НОИ. Наследяване ще има само ако пенсионерът е получавал пожизнена пенсия с гарантиран период или ако е била разсрочена.

Тук КФН иска да се разшири списъкът на наследниците. Комисията предлага и пенсията и разсрочените плащания да се актуализират ежегодно от 1 юли с 50% от дохода от инвестиране на средствата, ако такъв е налице. Както и да се завиши капиталовата база на пенсионните фондове до 2030 г. - от 2% на 4% от активите, но не по-малко от 7,5 млн. лв.

“В последния момент ни хвърлихте лобистки законопроект за 17,4 млрд. лв. и искате за няколко часа да поемем цялата отговорност за нещо, което трябва да се обсъжда с месеци”, обвини управляващите Явор Гечев от БСП. Съветите на КФН трябва да бъдат чути, настоя и колегата му Драгомир Стойнев.

Нямаме време

да сменяме

философията

на закона, отговори шефът на социалната комисия Хасан Адемов. Забележките на КФН са обсъждани в няколкото работни групи и са отхвърлени, а окончателният вариант е одобрен и от Министерството на финансите, и от комисията, обясни той.

Този законопроект се подготвя от 2017 г., в работните групи са участвали различни експерти, напомни министър Деница Сачева. Срокът да се предложат правилата за фазата на изплащане бе 31.12.2020 г. - нямало време за обществено обсъждане на становището на КФН. Според Сачева е постигнат баланс между страните.

Интересите на хората са изцяло защитени - гарантирани са брутните им вноски във втория стълб, но имат възможност и да се прехвърлят в НОИ. Две пенсии са повече от една, категорична бе Сачева. Предвижда се до края на 2025 г. да се направи преглед на предлаганите продукти от универсалните фондове, на механизма за актуализация и адекватността на предвидените резерви.