Гърция няма да иска документ за ваксина

https://www.24chasa.bg/novini/article/9415549 www.24chasa.bg
Учители в Гърция са излезли на протест с искане за засилжане на мерките срещу коронавируса в училищата. СНИМКА: РОЙТЕРС

Сертификатът за ваксинация срещу COVID, който гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага да бъде приет на европейско равнище, няма да е задължително условие за пътуване в Гърция. Министърът на туризма Харис Теохарис, цитиран от в. “Катимерини”, посочи, че сертификатът и бързите тестове са двата “инструмента”, които ще позволят пътуванията това лято. Туристи без имунизация ще бъдат подлагани на тестове, а тези с ваксина ще влизат свободно.

Авиокомпаниите, пътуващи за САЩ, пък ще приемат резултата от всеки вид тест, одобрен от държавата на заминаване, информира МВнР.

95% от поставените ваксини по света са само в 10 държави, обяви СЗО и призова за по-равно разпределение. Това са САЩ, Китай, Великобритания, Израел, ОАЕ, Италия, Русия, Германия, Испания и Канада.

Заразените в Германия надхвърлиха 2 млн., а през последното денонощие са починали рекордни 1244 души. Заради това канцлерката Ангела Меркел поиска мегалокдаун - почти пълно затваряне на страната.

Франция удължи вечерния час от 18 до 6 ч сутринта, досега бе от 20 ч. Много хора, които работят до 17,30 ч, се питат как ще успяват да се приберат навреме.