Унгария постигна споразумение за закупуването на ваксини на китайската компания „Синофарм“

https://www.24chasa.bg/novini/article/9416265 www.24chasa.bg

Унгарското правителство заяви в четвъртък, че е постигнало споразумение с китайската компания „Синофарм“ за закупуването на ваксини срещу новия коронавирус, с което стана първата държава в ЕС, признала китайската ваксина.

Унгарското правителство критикува ЕС за твърде бавните покупки и доставки на ваксини. Външният министър Петер Сиярто заяви във Фейсбук, че поради „скандално“ бавното снабдяване с ваксини на Европейската комисия, е невъзможно бързото им пускане в началото на тази година. Унгарското правителство прие и указ, който му позволява да започне доставки извън централизираната схема на ЕС, пише Радио Китай.

Гергели Гуляш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, каза на брифинг в четвъртък, че доставките на ваксини в рамките на програмата на ЕС са твърде бавни, като на седмица пристигат по-малко от 100 000 дози. Унгария ще продължи преговорите с Русия и Китай за допълнителни покупки на ваксини, каза той, добавяйки, че на практика са се споразумели със „Синофарм“ и първата пратка вероятно ще включва около един милион дози.

Гуляш каза също, че втората вълна на пандемията е достигнала своя пик в Унгария и новите случаи на заразени намаляват, но ограниченията все още не могат да бъдат облекчени.

Ваксините на „Синофарм“ са включени в стартиралата през юли програма за спешна употреба в Китай, която е насочена към ограничени групи хора, изложени на висок риск от заразяване с вируса.