Борисов: Големите ученици може да се върнат в клас от 31 януари (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9416445 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов на инспекция в Разлог КАДЪР: Фейсбук

 

Премиерът Бойко Борисов е на инспекция в професионалната гимназия по механизация на селско стопанство в Разлог. С него са министърът на образованието Красимир Вълчев, евродепутатът Андрей Новаков и кметът на Разлог Красимир Герчев.

Възнамеряваме големите ученици да ги пуснем на 31 януари, ако така добре вървим и управляваме пандемията, каза Борисов.

Видно е, че с тези мерки, с внимание, с дистанция и спазване на указанията на РЗИ, България се движи по сравнително невероятно либерален начин. Само нашите приятели от Гърция са по-добре в ЕС по брой на заразяваните от нас. Те са с пълен локдаун и успокояващото им е, че евентуално на 27 януари може някои, ама кои ще видят мерки да се разхлабят. Това си е тяхно право. Ние сме приели друга тактика с щаба. През това време правим училища, детски градини, строим, хората работят. Сега, ако е живот и здраве, 31-и да ги пуснем да учат и големите - много добре, допълни премиерът.

Борисов отбеляза, че са инвестирани 2 млрд. и 400 хил. лева за образование, от които 1,4 млрд. лева са дадени за учителските заплати, така че да станат двойни.

След Разлог Борисов се срещна и с учители в Добринище, които благодариха за двойното увеличение на заплатите.

След това Борисов посети ремонтиран храм в Добринище, построен през 1835 г. и ремонтиран с със средства, отпуснати от кабинета. На мястото има запазени части от стара църква - от 1684 г., която е унищожаван три пъти от турците, но от нея са запазени икона и кръст, обясни отец Румен.

България беше единствената страна, която не затвори нито църквите, нито манастирите в кризата, каза Борисов.