Пендаровски очаква управлението на Байдън да е по-ангажирано със Западните Балкани

https://www.24chasa.bg/novini/article/9417125 www.24chasa.bg
Стево Пендаровски СНИМКА: Фейсбук

Идващата нова американска администрация, ръководена от Джо Байдън, може би ще бъде по-ангажирана със Западните Балкани, заяви президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, предаде МИА.

Това, което е важно за нас, е, че предстоящата администрация на Джо Байдън е много по-опитна във външната политика и по отношение на връзките с европейските партньори, включително с балканските страни. Аз очаквам повече ангажираност в Западните Балкани, заяви Пендаровски пред МИА.

Джо Байдън следва да встъпи в длъжност на 20 януари. Пендаровски изтъкна, че бъдещият американски президент има лични отношения с региона, предава БТА. 

Той посети региона по време на войните на Балканите, за да участва в международни конференции. Мнозина са се срещали с него или са участвали в едно и също събитие с него. Вярвам, че новоизбраният президент е доста запознат с региона, каза Пендаровски.

Президентът на Република Северна Македония се надява на увеличено присъствие на САЩ в региона заради няколко неуредени въпроси, сред които международният статут на Косово и нефункционирането на Босна и Херцеговина, т.е. Дейтънското споразумение.

Попитан дали историята е добавена като условие във въпроса между Северна Македония и България, Пендаровски каза, че ако бъде позволено статукво, въпросът за интеграцията на Република Северна Македония в ЕС може също да остане неуреден.

По мое мнение той може да бъде гледан в по-голям геополитически контекст на Западните Балкани. Не трябва да бъде смятан само за двустранен въпрос, въпрос между две съседни страни, които не могат да намерят съгласие по някои въпроси, датиращи от 19 век. Той има дълбоки импликации. Аз се надявам, че предстоящата администрация на Джо Байдън ще разпознае тези въпроси. Тя включва експерти по външна политика и национална сигурност с многогодишен опит от Балканите, хора, които са експерти по региона. Те много добре си дават сметка, че Западните Балкани не са накакъв регион, който не влияе на сигурността на континента, каза Пендаровски пред агенция МИА.