Надуваеми лаборатории помагат в масовото тестване за COVID-19 в Китай

https://www.24chasa.bg/novini/article/9418337 www.24chasa.bg

Надуваемите лаборатории „Хуойен“ помагат на Китай в масовото тестване за COVID-19. Те са разработени от водещата в секвенирането и тестването на геноми китайска компания „BGI Genomics“.

„Хуойен“, което на китайски означава „огнено око“ и се отнася до суперсилата на легендарния Цар на маймуните да вижда скритото зло, са мобилна надуваема версия на лаборатории за откриването на новия коронавирус. Основното оборудване в тях е автоматизираният робот за екстракция на нуклеинова киселина MGISP-960, който върши работа еквивалентна на тази на 10 опитни лаборанти. Това заяви в интервю за CGTN Сюн Тао, инженер на компанията. Той добави, че за бързото и масово тестване от важно значение е и лесното преместване на машината, предаде "Радио Китай". 

Това е и основната цел на помощник-декана на факултета по дизайн и иновации на университета „Тундзи“ Су Юншън. Повече от десетилетие той изследва мембранните структури, които според него предоставят много възможности.

Надуваеми лаборатории помагат в масовото тестване за COVID-19 в Китай

Разходите за „Хуойен“ са около половината на тези за изграждането на традиционния тип лаборатории. Надуваемата шатра е с размери 14 на 5 метра, с 0,5 метра широка въздушна арка от два слоя филм, обясни Сю.

Надуваеми лаборатории помагат в масовото тестване за COVID-19 в Китай

Това е лаборатория за биобезопасност от Клас 2 (Р2). От дебют ѝ през април 2020 г., десетки „Хуойен“ бяха изнесени за държави като Саудитска Арабия, Етиопия, Того, Габон, Казахстан, изигравайки важна роля в контрола на пандемията.