Вероятната дата за връщане на някои ученици в клас е 4 февруари (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9418951 www.24chasa.bg

От 4 февруари вероятно ще разрешим три класа от 5 до 12 клас да учат присъствено, ако така продължава да спада заболеваемостта и се надяваме да достигне под 120 на 100 000 души, обяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който посети заедно с премиера Бойко Борисов и ОУ „Христо Ботев“ в град Раковски. Министър Ангелов докладва на министър-председателя, че утре предстои да разговаря по темата с министъра на образованието и науката и ще бъде взето решение кои ще бъдат точно класовете, които ще се върнат в училищните сгради. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Премиерът Борисов заедно с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева днес посетиха училището в Раковски, за което правителството отпусна над 500 000 лева. Средствата са част от тригодишната програма на Министерството на образованието и науката за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища. Общо по програмата се предвижда да се отпуснат 210 млн. лв. – по 70 млн. лв. за всяка от трите години, в които ще действа програмата. „В образователната инфраструктура сме направили колкото никой друг не е правил. Изпълнихме ангажимента си по отношение на учителските заплати и тази политика трябва да продължи, също както и увеличението на доходите на здравните работници“, заяви министър-председателят Борисов. „Каквото сме обещали, сме направили“, добави премиерът и изтъкна, че близо 12 милиона лева бяха отпуснати в рамките на мандата, така че да бъдат осигурени шкафчета в училищата и учениците максимално да разтоварят раниците си.

В рамките на посещението си в Раковски министър-председателят Борисов коментира и ваксинационния процес в България. „Някои се надсмиват в момента, че България била последна по ваксинация, искам да им кажа да изчакат 2-3 дни и може би пак ще стане така, че както най-добре управляваме пандемията в момента, ще се окаже, че и проф. Ангелов е бил най-прав като заделихме за всички ваксинирани и втората доза“, отбеляза премиерът и добави, че това е превенция срещу риск от нарушени доставки. „Виждате какво става в света – бой за ваксини“, посочи Борисов и отбеляза, че е важно ваксинираните с първата доза ваксина срещу COVID-19 да могат навреме да получат и втората доза от ваксината.

Министър Ангелов докладва и за проверките на заведенията в София. Министърът изтъкна, че от всички проверени заведения само шест са работили и в две от тях има сериозни нарушения, съставени са актове за нарушения. „Няма да се поколебаем да запазим живота и здравето на хората, продължаваме с контролната дейност“, заяви министърът на здравеопазването.

Навръх големия християнски празник Антоновден премиерът Бойко Борисов разгледа  и един от храмовете, изградени с помощ на дарители в Раковски, където е една от най-големите католически общности у нас.

Премиерът коментира, че парламентарните ни изборите съвпадат с католическия Великден - "Какво да направим. Така стана", заяви той.

"С 600 000 лева от правителството, с 50 000 лева от ПП ГЕРБ и с помощта на много дарители храмът "Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов" в Стряма бе достроен. Близо 80 години хората в селото нямаха собствена църква, но благодарение на общи усилия днес на тяхно разположение е една прекрасна катедрала. Предстои изографисването на църквата и тя ще стане още по-красива. Уникални сгради на различни религии имаме в България. Хората живеят в мир и разбирателство и се подкрепят", написа Борисов във фейсбук.

.