Банкер, покосен от инфаркт, остави на жена си “Едмонд дьо Ротшилд” (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9419735 www.24chasa.bg
Бенджамин дьо Ротшилд

Уверяват, че бизнесът на прочутата империя няма да бъде засегнат от внезапната смърт на 57-годишния барон

Инфаркт покоси внезапно на 57-годишна възраст барон Бенджамин дьо Ротшилд, председател на холдинговата компания за френско-швейцарската частна банка “Едмонд дьо Ротшилд”, съобщиха от групата в събота.

Френският банкер с еврейски произход вече се беше отказал от ежедневното управление на финансовия бизнес, който наследява от баща си Едмонд, и го беше поверил през 2015 г. в ръцете на енергичната си съпруга Ариан, експерт по международни финанси, припомня Франс прес.

Бенджамин се беше отдал на страстта си към високоскоростните състезания с яхти и автомобили.

“Той е много дистанциран, има съвсем различен нрав - каза жена му веднъж пред “Файненшъл таймс”. - Възхищавам му се, защото аз не мога така. Трябва всичко да държа здраво в ръцете си.”

Ариан дьо Ротшилд и нейните дъщери с огромна тъга съобщават за кончината на техния съпруг и баща Бенджамин дьо Ротшилд, който издъхна след сърдечна криза в семейното имение в Прегни, Швейцария, се посочва в комюникето на семейството. Починалият банкер и съпругата му имат 4 деца.

Групата описва Бенджамин дьо Ротшилд като “мечтателен предприемач, запален по финансите, скоростта, ветроходството и автомобилите, ентусиаст на виното и активен филантроп”.

Той оставя след себе си семеен бизнес, създаден през 1953 г., който сега

управлява активи

в размер на

$ 194 милиарда,

или 173 милиарда швейцарски франка. Освен управлението на богатството групировката се занимава с корпоративни финанси, частен капитал и собственост. В нея работят 2600 души, има представителства на 32 места по целия свят. 

Централата на френско-швейцарската финансова група “Едмонд дьо Ротшилд” е в Женева, специализацията ѝ е управлението на активи и тя няма нищо общо с френско-британската банка “Ротшилд енд Ко”. (Rothschild and Co.), уточнява Франс прес.

Двата клона

на разширеното

семейство

Ротшилд уредиха

спор за името

преди три години най-накрая. Базираната в Париж прочута инвестиционна банка Rothschild & Co и “Едмонд дьо Ротшилд” разделиха кръстосаните дялови участия и се съгласиха да не използват само името Ротшилд в брандирането.

Синтия Тобиано, заместник изпълнителен директор на “Едмонд дьо Ротшилд”, увери, че бизнесът няма да бъде засегнат от внезапната смърт на Бенджамин.

“Очевидно с него са обсъждали и са вземали дългосрочни решения на ниво семеен холдинг, но на ниво банка Ариан е председател на управителния съвет заедно с изпълнителния комитет, който разработва и изпълнява стратегията.” 

Банката “Едмонд дьо Ротшилд”, базирана в Женева, стана изцяло частна през 2019 г.

Коронавирусът е катализатор за по-нататъшно и по-бързо дигитализиране, когато не можете да обслужвате клиенти лице в лице, добавя Синтия Тобиано. 

Миналата година Сергей Богданчиков, бивш ръководител на руската компания “Роснефт”, обвини “Едмонд дьо Ротшилд”, че

участва в схема

за подкупи, която

отнела милиони

долари от

инвестиционния

му фонд

и в крайна сметка му струвала повече от 100 милиона долара. Частната банка отказа да коментира продължаващото дело.

Починалият богаташ беше известен и с щедрите си дарния на Израел, включително $ 22 милиона за борба с пандемията от COVID-19. Съпругата му Ариан, която не е еврейка, подкрепяше програми за оказване на помощ на жените в Израел за науката и за изграждане на връзки между мюсюлмански и еврейски предприемачи.

През последните години Бенджамин дьо Ротшилд беше по-фокусиран върху спонсорството на ветроходството, отколкото върху бизнеса, включително бе в ход кампания за високоскоростния хидравличен тримаран на екипа на Gitana, за да спечели трофея “Жул Верн”, като счупи световния рекорд за околосветско плаване под платно - което в момента е малко под 41 дни. Победата в това предизвикателство, казва Тобиано, “би била голямо наследство и нещо, което той би харесал много”.

Богатството

на фамилията

Ротшилд датира

от XVIII век,

когато Майер Амшел Ротшилд, роден в еврейско гето, става банкерът на френския благородник Гийом IX.

Старият Ротшилд разпределя огромното си богатство на петимата си синове, всеки от които основава отделни банкерски династии в Лондон, Париж, Франкфурт, Виена и Милано.

Оттогава прочутата фамилия остава символ на богатството, но се утвърждава също и във филантропията. С нейна помощ са създадени и първите ционистки селища в днешен Израел, когато Отоманската империя контролира тази територия. По-късно Ротшилд се прочува с даренията си по цял свят.