Партиите нямали право на претенции за деня на вота, обяви Румен Радев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9419744 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев уважи празника на католиците по ръкоположението на монсеньор Румен Станев. СНИМКИ: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Католическата църква нямала претенции за разлика от католиците в Раковски

Монсеньор Румен Станев (вляво) бе назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. До него е монсеньор Герги Йовчев.
Монсеньор Румен Станев (вляво) бе назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата. До него е монсеньор Герги Йовчев.

Предстоят ни редовни парламентарни избори. Щом изборите са редовни, партиите нямат основания за претенции към датата на вота”, обяви в неделя президентът Румен Радев в отговор на критики, че изборите на 4 април съвпадат с католическия и арменския Великден.

“Да си пожелаем 4 април да бъде Великден за католици и арменци, но да е Великден и за възкръсващата демократична България”, каза още той на влизане в католическата катедрала в София. Там президентът бе гост на церемонията по епископско ръкоположение на монсеньор Румен Станев, назначен от папа Франциск за помощен епископ на Софийско-Пловдивската епархия от римски обред с постоянно седалище в столицата.

Най-добрият вариант за Радев бил предсрочни избори през есента на 2020 г., за пореден път заяви той.

“Сега въпросът вече не е толкова кога, а как ще се проведат изборите. Управляващите отказват да предприемат належащите действия за оздравяване на изборния процес. Затова всички ние трябва да бдим за спазването на закона”, категоричен бе президентът.

“Ние уважаваме решенията на компетентните органи и не е наша работа да ги коментираме или да участваме в тях. Католиците винаги са били активни граждани и се надяват на добър диалог и взаимно сътрудничество с всички институции в България.”

Така говорителката на междуритуалната епископска конференция на Католическата църква в България Ива Михайлова коментира пред журналисти определената дата за парламентарни избори - 4 април, когато е католическият Великден.

Църквата и държавата действат на два различни плана. Църквата не се бърка в делата на държавата и държавата не се бърка в делата на църквата, посочи тя. По думите на Михайлова всеки католик може да изрази своята позиция, но това не е позиция на Католическата църква в България. В края на седмицата католиците от Раковски, където е най-голямата общност, поискаха Радев да смени датата на вота.

На празника в католическата катедрала беше и председателката на парламента Цвета Караянчева.

“Ние нямаме никакви претенции като партия, право на президента е да посочи датата. Датата като че ли на инат премина на 4 април само и само да се оправдаят консултациите, които бяха абсолютно безсмислени. Темите, които се дебатираха, са тези, които се говорят 10 години назад. Датата не е удачна нито за католическата, нито за еврейската, нито за арменската общност, но това е решение на президента”, каза Караянчева.

“Какво щеше да стане, ако през септември правителството беше хвърлило оставка? Предстояха тежки месеци не само за България, за целия свят. Правителството успя да овладее ситуацията заедно с Националния оперативен щаб. Наложиха мерки, които дават резултат”, отговори шефката на парламента на Радев. Според нея в тази трудна ситуация щяло да е безотговорно правителството да подаде оставка. “Какво щеше да прави едно служебно правителство без гласуван бюджет, защото средствата, които се дават в условия на пандемия, и те са прецизно преценени и разпределени”, уточни Цвета Караянчева.