Деница Сачева: Възможно е разхлабване на мерките на всеки 2 седмици

https://www.24chasa.bg/novini/article/9420541 www.24chasa.bg
Социалният министър Деница Сачева

Предстои през тази седмица да обсъдим дали на продължим противоепидемичните мерки или да ги разхлабим. Възможно е стъпково разхлабване - на всеки 2 седмици, заяви социалният министър Деница Сачева по Нова телевизия.

При евентуалното разхлабване първи трябва да са зимните курорти, защото сезонът е в разгара. "Може би, от средата на месец февруари - за ресторанти и заведения на територията на големите градове. За моловете рестрикциите ще продължат още малко”. Важно е да не се повишат бройките на заразените отново и да се наложи пак затваряне.

До изборите се предвижда стъпаловидно, внимателно управление на процесите на отваряне - във всяко решение трябва да сме разумни и балансирани.

Според министър Сачева дозите за ваксините у нас ще бъдат приемани навреме. З ваксините решенията са изцяло медицински, а не политически.

За консултации при президента не бяха поканени партии с дълъг стаж - като СДС, а бяха поканени партии в процес на заличаване. Не е ясно защо.

"Ние сме готови и за датата 28 март, и за 4 април. Всички партии бяха за предсрочни избори, което показва че са готови", коментира Сачева.

Според нея близо 150 000 обикновено са застъпници, наблюдатели, хора, които участват в изборните секции, така че има на живо наблюдение а не видео, и досега през целия изборен ден. Има и предложение за гласуване по пощата, но не са предложени мерки за защита на вота. За честността на изборите има внушения от много години. Досега ГЕРБ не са организирали избори с изключение на президентските, посочи Сачева.

"Цветанов май е прекалено убеден, че няма да прескочи бариерата, и отсега се оправдава", коментира Сачева.

До дни се очаква решение от ЕК за помощи на собствениците на затворени бизнеси, на ресторантьори и хотелиери. Мерките по даване на помощи изсветляват бизнеса, някои сектори се преструктурират.