Марияна Николова: 6,7% e безработицата в сектор "Туризъм"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9420631 www.24chasa.bg
Марияна Николова СНИМКА: Министерството на туризма

Министър Марияна Николова увери, че постоянно е в комуникация с бранша на ресторантьорите. Утре предстои и официална среща с представители на Асоциацията на ресторантьорите.

Предложения тепърва ще се обсъждат и с Националния оперативен щаб след анализ на ситуацията с бройките заразени. Сред тях са работа на заведенията на 50%, както и работа при предварителни резервации, уточни вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова пред БНТ. 

Предложенията важат за ресторанти, за нощните заведения все още не са провеждани подобни разговори, уточни Николова.

Нивата на безработица в сектор "Туризъм" са 6,7%. Има ръст на безработицата, като най-засегнати са в сектор Хотелиерство, каза министърката.

Туристите все повече търсят индивидуалните резервации и малките места за настаняване. Зимният сезон се ползва от малките хотели, от малките места за настаняване, които са заети на 100%. Сериозна заетост се отчита и в СПА курортите. По отношение на зимния сезон резервациите са между 35 и 40%, поясни Николова.

При хотелиерството и ресторантьорството най-успешната мярка е 60:40, която е трансформирана в 80/20 за сектора, съобщи министърът. Изплатени са над милиард и 200 милиона, от които около 720 милиона са достигнали пряко до бизнеса. Правителството е дало ясно заявка за удължаването на тази мярка до 31 март.