Западни медии: Байдън иска национално единство, но наследството на Тръмп пречи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9420711 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКА: Ройтерс

Джо Байдън ще отправи послание за национално единство при встъпването си в длъжност в сряда, докато САЩ се готвят за възможно насилие от страна на поддръжници на сегашния президент Доналд Тръмп, гласи заглавие на британския в. "Гардиън".

Градове в цяла Америка се подготвят за протести, които може да прераснат в насилие, а столицата Вашингтон прилича на крепост с до 25 000 разположени войници от Националната гвардия, предава БТА.

Очаква се Байдън да предприеме бързи действия за промяна на някои от най-спорните политики на Тръмп, но обещанието за ново начало е дадено на фона на заплахи от вътрешен тероризъм преди встъпването на новоизбрания президент в длъжност. Малки групи десни протестиращи се събираха пред щатски парламенти в цялата страна, макар че разположените военни сили бяха по-многобройни. В много отношения реакцията на силите за сигурност е по-мащабна, отколкото след атентатите срещу Световния търговски център на 11 септември 2001 г., отбелязва британското издание. Подобен брой войници не са виждани в коридорите на Капитолия от Гражданската война.

Президентът Тръмп, който е обект на импийчмънт за втори път по време на мандата си, беше изолиран и запазваше мълчание вчера. Според съобщенията той събира правен екип за защитата си по време на втория процес в Сената.

За разлика от президента и много негови помощници през последните дни обаче, една част от администрацията на Тръмп действа по-активно от всякога, отбелязва в. "Вашингтон пост". Тази част е дипломацията: държавният секретар на САЩ Майк Помпейо обявява почти всеки ден важни външнополитически инициативи, много от които изглежда целят да затвърдят приоритетите на Тръмп и да създадат пречки пред промяната на посоката, планирана от бъдещия екип на Джо Байдън.

Сред пречките са връщането на Куба в списъка с държавите, подкрепящи тероризма, определянето на йеменските хуси като терористична група, отмяната на ограниченията между представители на САЩ и техни колеги от Тайван, признаването на суверенитета на Мароко над оспорваната Западна Сахара, одобряването на оръжейни сделки и налагането на серия от нови санкции срещу Иран.

Всяка от тези стъпки може да бъде отменена. Но всички те усложняват задачата на Байдън да насочи политиката в желаната от него посока - и може да отнемат време.

Представители на екипа на Байдън смятат, че без съмнение, че много от тези действия, ако не и всички, са мотивирани от вътрешнополитически мотиви. Но те не са се обявявали официално против тях. След встъпването на новия президент в длъжност, всички тези мерки ще бъдат подложени на разглеждане с оглед на националния интерес на САЩ, заяви високопоставен член на преходния екип на Байдън, пожелал анонимност.

По време на мандата на Тръмп процъфтяха различни крайнодесни екстремисти и групи на омразата, които получиха нови сили след нападението срещу Капитолия. Целите им са най-различни, като варират от сваляне на правителството до начало на втора гражданска война и прогонване на малцинствата. Сега те планират следващите си действия, пише в. "Ню Йорк таймс", като предупреждава, че според експерти щурмът може да им помага да набират нови членове в продължение на години.