Магазините в Гърция от днес отново работят

https://www.24chasa.bg/novini/article/9420735 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

От 7 часа тази сутрин търговските обекти в цяла Гърция отвориха и започнаха да приемат клиенти, съобщи АНА-МПА. В районите, които са обявени с "червен код" за разпространение на коронавируса, магазините работят по системата "click away", т.е. стоките се предават на клиента извън магазина по предварителна уговорка.

Бизнесът заяви, че е удовлетворен от решението за отваряне на търговията. Доколкото в Гърция в момента е сезонът на зимните намаления, очаква се промоциите да са големи, за да не бъде изпуснат моментът, предава БТА.

След решението на работните си места ще се върнат 140 хиляди служители. Остава в сила разпореждането придвижването им да става с изпращане на есемес за целта на пътуването.

Всички предприятия, които отварят днес, ще продължат да бъдат смятани за засегнати от пандемията и да получават помощ от държавата, да не плащат наем и за февруари и да получават субсидия за възнагражденията на персонала си, заяви министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис. Ще бъде запазена подкрепата и за погасяването на задълженията на фирмите.

Максималният брой на клиентите в един търговски обект е определен на 4 души за магазините до 100 кв.м., а за по-големите - по 1 клиент на всеки допълнителни 25 кв.м.

Фризьорските и козметичните салони се позволява да работят само с предварително запазен час, като се забранява да има чакащи клиенти в помещението.

Засега ресторантите остават затворени, освен за доставки по домовете или за взимане на храна за вкъщи. Затворени продължават да бъдат киносалоните и спортните центрове (освен тренировки на спортистите от индивидуалните спортове и участниците в първите лиги на първенствата по баскетбол и футбол, в олимпийските и параолимпийските игри). Все още няма да работят библиотеките, музеите и т.н.