Ген. Мутафчийски: Предложихме да има мобилни екипи за ваксиниране (Видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9420938 www.24chasa.bg
Започва ваксинирането на ген. Мутафчийски Снимка: Румяна Тонева

Ваксинационните центрове в големите болници да имат мобилни екипи и да работят до 22.00 ч., за да се обхванат желаещите да се ваксинират срещу COVID-19, когато започне масовата имунизация. Това каза ген. Венцислав Мутафчийски по време на втория етап от ваксинирането на личния състав на Военномедицинска академия.

„На 22-и ден направихме второто убождане. Изискване на фирмата е минимум 21 дни да са минали от първата доза. Не сме имали никакви оплаквания. Регистрирана е само една лека алергична реакция“, каза той.

Освен на него, втора доза от ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтек“ беше поставена на д.м.н., FACS и всички медици, които бяха ваксинирани срещу SARS-CoV-2 в края на декември 2020 г. В първата група – съобразно бройките за ВМА, са включени лекари, медицински сестри и санитари, които работят в десетте COVID клиники.

„Все още не съм се изследвал и не знам дали и колко антитела имам след имунизацията“, посочи Мутафчийски.

По думите му залата, в която бяха ваксинирани днес, ще работи непрекъснато, докато траят ваксинациите. „Имаме готовност да разкрием още две зали, които да бъдат в услуга на здравната система при масовата ваксинация. Ангажирани сме с ваксинацията на част от личните лекари. Ще започнем с личните лекари, които работят в нашата поликлиника, а също така и в други лечебни заведения“, заяви той.

Ген. Мутафчийски: Предложихме да има мобилни екипи за ваксиниране (Видео, снимки)