Експерти съветват: Продажбата на земя през януари е най-изгодна

https://www.24chasa.bg/novini/article/9422193 www.24chasa.bg

Безплатна оценка на ниви предлага „Агрион“

Продажбата на земя през януари гарантира най-добрата сделка за собствениците. Това твърдят експерти в недвижимите имоти. Основната причина е, че много от притежателите решават да извадят на пазара свои терени, за да запълнят опразнените си джобове след празниците.

В същото време обаче основни играчи на пазара на земеделска земя в България се въздържат от покупка заради задълбочаващата се криза в следствие на ковид пандемията и сушата в някои райони на страната.

Това прави пазара непредсказуем, което означава, че търсите ли сделка, сега е моментът да намерите купувач за своите имоти.

Опасенията са, че е възможно цените на земеделските имоти да продължат да падат въпреки започналия процес на ваксиниране срещу ковид.

Още не могат да се изчислят напълно какви ще са последствията от пандемията, а и от все по-проблемното положение с питейната и поливна вода в България.

Ако сте решили да продавате или просто да разберете цената на земята си, можете да направите това на сайта на лидера в сделките със земеделски терени „Агрион“ http://www.agrion.bg/bg/request/sell и на националния телефон 080011166, без да ви струва нищо.

„С безплатните оценки искаме да помогнем на собствениците на земеделски земи да добият реална представа за пазарната оценка на активите си и каква цена да очакват, ако решат да продадат имота си“, коментират от ръководството на дружеството. „Поради огромния интерес към нашата безплатна оценка от тази година разширихме екипа на експерти, които я правят. Правим всичко възможно, за да могат собствениците да получат своята оферта в рамките на два работни дни“, уверяват от пазарния лидер.

Експертите прилагат индивидуален подход към всяко запитване, за да гарантират прозрачна и адекватна цена. За разлика от други компании „Агрион“ не използва метода на осреднена оценка за дадено землище, който изкривява ценообразуването. „Агрион” формира цената на конкретния имот в съответствие със специално създаден алгоритъм, включващ различни компоненти.

Най-честата причина за продажба на земеделска земя е нуждата от свежи пари, особено след коледните и новогодишните празници, коментират от „Агрион“. Според тях голяма част от притежателите на парцели са готови да продадат нивите си, вместо да кандидатстват пред банките за кредити, където процедурата е тежка, тромава и изисква обикалянето на различни институции.

Друга основна причина за сделките със земеделските земи е нежеланието или невъзможността на собствениците да се занимават с обработването на нивите. Голяма част от притежателите на поземлени имоти живеят в големите градове и нямат интерес да ги обработват. Терените им са в отдалечени райони и често са повод за ожесточени съдебни спорове между многобройните наследници. Попаднали в подобна ситуация, собствениците почти винаги се възползват от безплатните правни консултации, които осигуряват опитните юристи на „Агрион”.

Проучване сочи, че собствениците искат да продадат своята земя на компании, които са доказали, че могат да се грижат за нея, и затова избират най-често „Агрион“.

„Агрион“ е най-разпознаваемият за частните собственици бранд, занимаващ се с управление на земеделски земи. За близо 75 на сто от собствениците на земи и за над половината от арендаторите в страната дружеството е предпочитаният партньор при сключване на сделка за земеделска земя.