Норвегия разхлабва някои ограничения, наложени заради коронавируса

https://www.24chasa.bg/novini/article/9422969 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Норвегия ще отслаби някои ограничения, след като допълнителните мерки срещу коронавируса, действали през последните две седмици, изглежда дадоха желания резултат, съобщи днес министър-председателката Ерна Сулберг, цитирана от Ройтерс. и БТА. 

Норвегия е сред страните с най-ниски равнища на разпространение на заразата, след като наложи по-строги рестрикции по-рано от много други страни.

"Въпреки че мерките изглежда работят и равнищата на инфекция са в някаква степен по-ниски, ситуацията продължава да е нестабилна", каза Сулберг пред парламента.

Кумулативният брой случаи на КОВИД-19 на 100 000 души в Норвегия за 14 дни беше 157,95 към 10 януари, петият най-нисък в Европа след този в Исландия, Гърция, България и Финландия, както съобщи Европейският център за превенция и контрол на заболяванията.

Сулберг каза, че разхлабването предвижда домакинствата вече да могат да посрещат до петима посетители, а училищата да разчитат по-малко на дистанционното обучение. Остава обаче забраната баровете и ресторантите да предлагат алкохол, а професионалните спортни лиги са приканени да прекъснат за две седмици състезанията си.