Министър Захариева разговаря с координатора на Полша за "Три морета"

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423223 www.24chasa.bg
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева СНИМКА: МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева разговаря с правителствения координатор на Полша по въпросите на Инициативата „Три морета“ Павел Яблонски. България пое от Естония координационната роля на Инициативата „Три морета“ през октомври 2020 г., съобщиха от пресцентъра на МВнР.

„Нашата цел е да продължим процеса на регионално сътрудничество и изграждането на транспортна, енергийна и дигитална свързаност, да консолидираме и разширим постиженията на Инициативата, както и да бъдем домакини на една успешна и продуктивна среща на върха през 2021 г., придружена от бизнес форум, който ще свърже компании от региона със стратегически чуждестранни инвеститори“, заяви Захариева, която е определена от Министерския съвет за Национален координатор на Инициативата „Три морета“.

По време на разговора двамата събеседници обсъдиха ключови въпроси, свързани с Инициативата, като приоритетите на Българското домакинство, подобряване на приемствеността между държавите, домакини на Срещата на върха, институционализацията чрез създаване на секретариат, както и отварянето на инициативата за външни партньори, които да участват в конкретни проекти.

„В периода януари-март предстоят среща на „групата на шерпите“, видеоконференция на националните координатори и външните министри, които ще бъдат последвани от енергиен форум, организиран от министерството на енергетиката и среща на министрите на икономиката, с оглед подготовката на Бизнес форума“, подчерта Екатерина Захариева пред Павел Яблонски, който е и заместник-министър на външните работи на Полша.

Инициативата „Три морета“ е политически проект на 12 европейски държави-членки на ЕС, лансиран през 2016 г. - България, Австрия, Хърватска, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.