"168 часа": Със суперкомпютри изчислиха как да изчистят офисите от вируси

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423227 www.24chasa.bg
На най-бързия в света суперкомпютър Fugako бяха проведени симулации как хората могат да се предпазят от вируса и да се възстанови нормалната дейност в училища, университети, офиси, институции, ресторанти и др.

Със суперкомпютри разработиха варианти как офисите да са без вируси и вероятността от заразяване да е сведена до минимум. През 2020 г. японското Министерство на образованието, науката и технологиите заедно с Центъра за компютърни науки RIKEN и няколко водещи университета провеждат хиляди симулации на най-бързия суперкомпютър в света - Fugako.

"Целта им бе да установят на какво разстояние се разпръскват микрочастиците, наситени с вируса,

при кашляне

Дори да има прегради между бюрата в офисите, най-безопасно ще е ако абсорбери над тях изсмукват заразения въздух.
Дори да има прегради между бюрата в офисите, най-безопасно ще е ако абсорбери над тях изсмукват заразения въздух.

или кихане,

как се разпространяват в затворени помещения, на открито, в обществения транспорт, в самолети, в административни сгради и офиси - разбира се, при различни условия - дали има отворени врати, прозорци, климатици и т.н. Както и дали маските и шлемовете помагат; как, доколко и кои от тях - обясни пред "168 часа" проф. Стоян Марков, ръководител на Националния център за суперкомпютърни приложения (НЦСП). - Резултатите от симулациите се съпоставят с тези от

стотици реални експерименти,

за да се провери доколко правилно отразяват действителността. Един от изводите бе, че непроветрените места със сух въздух са сред най-опасните за заразяване - класни стаи, университетски зали, офиси, магазини със струпване на хора, болници, авто и железопътни гари, летища и други."

Кои български учени проектират новия европейски суперкомпютър, четете ТУК.

Всички резултати и симулации със суперкомпютри могат да се видят тук.