30% от излекуваните от COVID-19 се връщат в болница в Англия, а 1 от 8 умира

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423285 www.24chasa.bg

Близо 1/3 от лекуваните от коронавирус в английски болници е трябвало да бъдат хоспитализирани отново в рамките на 140 дни заради опустошителни дългосрочни ефекти от заразяването, а 1 на 8 души е починал. Това показва проучване на университета в Лестър заедно с националната статистическа служба.

В него са анализирани данни за 47 780 пациенти от първата вълна на епидемията. 29,4% от тях са били приети повторно, а 12,3 на сто са починали. Ръководителят на изследователския екип професор Камлеш Хунти каза пред “Дейли телеграф”, че са били изненадани от големия брой усложнения с фатален край след COVID. Допълнителни проучвания ще очертаят най-често срещаните, за да се помогне на медиците за лечението им.

Британското здравеопазване NHS съобщи, че на 30 секунди в момента се налага да приема в болница заразен, което е със 75% повече от най-натоварените дни през април. Надеждата е набиращата скорост ваксинационна кампания да забави разпространението на вируса. Вече са имунизирани близо 4 млн. души и още 5 млн. над 70-годишна възраст и със заболявания ще бъдат поканени да го сторят тази седмица. Премиерът Борис Джонсън изчисли, че се слагат по 140 дози на всяка минута, като целта е до средата на февруари да бъдат ваксинирани 15 млн. от общо 67 млн. население, за да може да се мисли за премахване на националната блокада от март. Властите обаче призовават хората да продължат да спазват самоизолация, тъй като се опасяват, че някои от новите мутации на коронавируса, засечени в Бразилия и Южна Африка, заразяват по-лесно повторно.

По тази причина бяха забранени полети от десетки африкански и южноамерикански страни до Острова, а също и от Португалия.

От 4 часа в понеделник във Великобритания се допускат да влизат само хора с отрицателен тест за коронавирус и които са декларирали на сайта на британското правителство къде ще изкарат 10-дневна карантина. Новото изискване предизвика големи опашки на лондонските летища с чакане от над 90 минути за гранична проверка на пристигащите. Някои транзитни пътници пък не бяха допуснати на полети за САЩ, тъй като представиха антигенни, а не PCR тестове, които по принцип са допустими, но трябва да са с 97% специфичност и 80 на сто чувствителност – изискване, което част от тях не покриват.