Объркаха въздушния трафик над Москва заради Навални

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423318 www.24chasa.bg
Алексей Навални и съпругата му Юлия пристигат на летището в Москва. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Осъдиха на 30 дни затвор завърналия се от Берлин опозиционер

Въпреки обявеното от дни завръщане на Алексей Навални в Русия пристигането му в родината в неделя предизвика небивала суматоха. Полицията бе преградила летище “Внуково”, където се предвиждаше да кацне полетът от Берлин, и там започнаха арести на привърженици на опозиционера, дошли да го посрещнат.

Фарсът се задълбочи, когато се оказа, че самолетът е пренасочен към другото московско летище “Шереметиево” с оправданието за технически проблем. “Толкова се страхуват от него, че блокираха целия трафик над Москва”, написа съпругата на Навални Юлия в социалните мрежи. Противникът на Кремъл в продължение на 5 месеца се лекуваше и възстановяваше в Германия след опит да бъде отровен с вещество от типа на “Новичок”.

Както предварително бе обявено от властите, те арестуваха Навални веднага след пристигането, още на гишето за паспортния контрол. Като причина бе посочено систематичното нарушаване от негова страна на условията на изпитателния срок по т.нар. дело “Ив Роше”.

4 часа близките и адвокатите на опозиционера не са имали представа къде е отведен. В понеделник към обяд обаче стана ясно, че се намира в полицейското управление в московския район Химки. Там, а не в съдебната зала започна и дело за мярката му за неотклонение - също безпрецедентна практика според юристи. То завърши с присъда от 30 дни затвор. На 29 януари ще има ново дело, за да се реши дали условната му присъда от 3 и половина години затвор ще бъде заменена от ефективна. Борецът с корупцията нарече отношението към него “подигравка с правосъдието”.

Какво ще се случи с Навални при завръщането в Русия, бе интрига, която западната преса следеше с огромно внимание. Наблюдатели обясняват притеснението на руските власти с факта, че идвайки си у дома, Навални почти не им оставя полезен ход. Ако не го арестуват - това ще бъде прието за слабост, след като пропагандата положи много усилия да го представи като оръдие на Запада за дискредитиране на Кремъл. Ясно бе също, че арестът ще надигне вълна от недоволство както в страната, така и зад граница. ЕС, както и двете администрации в САЩ - отиващата си и застъпващата, в един глас осъдиха задържането като неприемливо, а балтийските страни поискаха налагане на нови санкции срещу Москва. Според в. “Гардиън” срещу Навални вече е опитано всичко, за да бъде неутрализиран, но безуспешно. Единственото, което досега не е било прилагано спрямо него, е да бъде тикнат задълго в затвора подобно на Ходорковски. Така обаче било възможно да го превърнат в руския Нелсън Мандела.