Атанас Атанасов изненада десните - ДБ може да управлява с БСП, с ГЕРБ - не (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423504 www.24chasa.bg
АТАНАС АТАНАСОВ

Неприятна изненада поднесе лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов на избирателите на тъмносинята партия, основана от бившия премиер Иван Костов. В момента ДСБ е в коалиция “Демократична България” заедно с партията на Христо Иванов.

“Демократична България” не изключва управленски съюз с БСП за бъдещо правителство, ако мандатът бъде връчен на коалицията на Иванов и Атанасов, обяви лидерът на ДСБ в неделя вечерта.

Юлиана Методиева Снимка: Фейсбук
Юлиана Методиева Снимка: Фейсбук

“Ние по никакъв начин

няма да подкрепим

правителство с

мандат на БСП,
това трябва да е ясно”, настоя Атанасов пред Би Ти Ви. Той обаче добави, че с БСП е възможен разговор, ако в парламента бъде получена подкрепа за политическата им програма, но не като коалиция.

Нямало обаче шансове за управленски съюз, ако мандатът бъдел изпълнен от социалистите, а не от “Демократична България”.

“Има вариант да бъде създадено мнозинство и правителство, което да отмести “Борисовата държава”, и това може да стане чрез механизъм, по който ние получим мандат за създаване на правителство. Това е твърде възможно, защото първата и втората политическа сила няма да имат мнозинство според социологическите проучвания”, каза Атанасов. Според него премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ няма да получат четвърти поред управленски мандат, ако не се договори с БСП. Бившият шеф на контраразузнаването видя основание за това в социологически проучвания от лятото на 2020 г., които показвали, че 70% от българите искат промяна. Последните проучвания на повечето агенции дават ГЕРБ като победител на изборите.

“Вбесена съм от Атанас Атанасов, шеф на ДСБ и партньор на “Да, България”! Простреля ме право в очите със съобщението, че на предстоящите избори “Демократична България” ще се коалира с БСП и всякакви други леви и черни свободни валенции! Генералът от ДСБ, разбира се, пет пари не дава дали с новината си по БНР ме е проснал като труп, та едва шавам”, написа във фейсбук журналистката Юлиана Методиева. Според нея партията на Атанасов

ДСБ от раждането

си е като домашно

тъкано чердже

и тук-таме прозира синя прежда.

“Може да е проява на партийна деменция тази заявка за коалиции на ген. Атанасов. Но ако няма медицина в постъпката му, е повече от нахалство. Тя е криминален акт! Посегателство върху политическата ми памет! Направо кражба!”, категорична е тя. За Методиева било равносилно на това Атанасов да вземе личната карта и вместо нея започва да се представя за труженичка в къщата с червени фенери.

“Покойната ми майка ще се обърне в гроба. А какво ли ще правиш, генерале, с онзи софийски милион от Орлов мост дето пееше “Времето е наше” и запокитваше в лицето на комунистите 45-годишната си омраза?”, пита тя.

“24 часа” потърси БСП за коментар дали би управлявала с десните, припознавайки политическата им програма, но до редакционното затваряне на броя социалистите не отговориха.