Кристалина Георгиева: Висока степен на несигурност за глобалните перспективи

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423556 www.24chasa.bg

Ръководителят на Международния валутен фонд заяви в понеделник, че глобалната икономическа перспектива остава много несигурна предвид пандемията от коронавирус, докато нарастващото разминаване между богатите и бедните страни изисква от МВФ да намери повече ресурси, съобщава Ройтерс.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви пред репортери, че ново разпределение на собствената валута на МВФ, известна като "Специални права на тираж" (СПТ), ще даде на държавите повече фискално пространство за справяне със здравната криза и ще ускори преминаването към цифрова и зелена икономика, предаде БНР.

По време на напускащия поста си президент Доналд Тръмп, най-големият акционер на МВФ в лицето на САЩ, блокира подобен ход с аргумента, че ще предостави повече ресурси на по-богатите страни, тъй като разпределението ще бъде пропорционално на тяхното участие.

Шведският финансов министър Магдалена Андерсон говори на онлайн пресконференция задно с Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс
Шведският финансов министър Магдалена Андерсон говори на онлайн пресконференция задно с Кристалина Георгиева СНИМКА: Ройтерс

Шведският финансов министър Магдалена Андерсон, новият председател на управителния комитет на МВФ, която говори на онлайн пресконференция задно с Кристалина Георгиева, заяви, че е ясно, че необходимостта от ликвидност остава голяма и тя ще се консултира със страните членки относно възможностите за разширяване на ликвидността.

Георгиева пък заяви, че МВФ бързо е увеличил концесионното финансиране за развиващите се пазари и развиващите се икономики, включително чрез дарение от около 20 милиарда долара в съществуващите СПТ. Това ще продължи да играе важна роля, но са необходими допълнителни стъпки, каза още тя.

"Ще продължи да бъде толкова важно, дори по-важно, за да можем да разширим капацитета си да подкрепяме страни, които са изостанали", посочи Георгиева.

Възможността за извършване на ново разпределение на СПТ - нещо подобно на печатането на пари от страна на централната банка - никога не е било изоставяно от членовете на МВФ, каза тя, добавяйки, че някои от тях продължават да обсъждат това като възможен ход.