Вашингтон под блокада, 25 000 тежко въоръжени гвардейци за церемонията Байдън - президент (Снимки)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9423817 www.24chasa.bg
На територията на целия Вашингтон има около 25 хиляди членове на Националната гвардия СНИМКИ: Ройтерс

Извънредна ситуация във Вашингтон. Там тече финална подготовка за встъпването в длъжност на 46-тия президент, предаде Нова тв.

Пожар до Капитолия наложи евакуация. Ситуацията в американската столица може спокойно да бъде сравнена дори с военно положение. Десетки тежки машини на армията са блокирали улиците.

На територията на целия Вашингтон, окръг Колумбия, има около 25 хиляди членове на Националната гвардия. Това са тежковъоръжени мъже, чиято основна задача е да пазят реда по време на церемонията.

Репетицията за встъпването в длъжност беше прекъсната за кратко заради сигнал за пробив в сигурността. Оказа се, че причина за блокадата е дим, засечен в района на Капитолия. След проверка на властите се оказа, че няма повод за притеснения и церемонията беше подновена.

Съединените щати са разтърсени от нови и неизлъчвани досега кадри от нападението над Капитолия на 6-ти януари. Видеото разкрива моменти от влизането в Конгреса и Сената, пускането на шокови гранати и десетките изпочупени камери на медии, които отразяват случващото се.

На кадрите се вижда как демонстрантите нахлуват в залата, минават през банките и четат секретни документи, за да видят кой е одобрил и кой се противопоставил на избора за нов президент. Оставят и бележка, на която пише” Всичко е въпрос на време. Правосъдието идва!”

За да се справи с напрежението Америка въвежда извънредни мерки за сигурност. Активирана е националната гвардия- общо около 25 хил. военни буквално са блокирала огромен периметър около сградата на Капитолия.

„Мерките за сигурност са необходими. Със сигурност. Трябва ни сигурност след всичко, което се случи”, заяви жител на Вашингтон. А друг добави: „Не ми харесват, но всички тези мерки са необходими, защото не така трябва да изглежда нашата страна”.

Метрото в района не работи. Десетки улици са блокирани.

Никой освен официалните гости няма да има право да присъства на церемонията. Периодично има хеликоптери, които прелитат над града. Проверяват се документите на всички хора, който са в района. Целта е да се ограничи цялото пространство около Капитолия, за да не се стига до напрежение. На този фон агенти на ФБР предупреждават за опасност от разрастващо се насилие във всички 50 щата на страната.