Изтрили без да искат стотици хиляди криминални досиета във Великобритания

https://www.24chasa.bg/novini/article/9424288 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Човешка грешка е довела до изтриването от компютрите на британската полиция на стотици хиляди данни за ДНК и друга информация от досиетата на заподозрени за криминални престъпления. Това заяви днес в долната камара на британския парламент министърът, отговарящ за полицията, Кит Молтхаус, цитиран от Асошиейтед прес.

Той каза през депутатите, че грешката е станала по време на "редовна процедура по поддръжка" на компютъра, който съхранява 13 млн. досиета. Министърът обясни, че са били изтрити около 400 000 записи, включително данни за 213 000 закононарушения и за 170 000 ареста, предаде БТА.

"Това очевидно е много сериозна ситуация", каза Молтхаус и добави, че цялостна картина за последиците от грешката ще има до няколко дни.

Депутатката Ивет Купър каза, че е "много трудно да се разбере как 400 000 досиета могат да бъдат изтрити от такава ключова система, без да има надлежна резервна система.

Според Молтхаус в момента се предприемат усилия да бъдат възстановени изтритите данни, но той не може да гарантира, че грешката няма да се отрази на някои криминални разследвания.