Папата избра Румен Станев за епископ в София, защото е до хората

https://www.24chasa.bg/novini/article/9425820 www.24chasa.bg

47-годишният монсеньор е фен на “Ботев” (Пловдив)

Когато човек види католическия свещеник Румен Станев в расо, той веднага би го свързал с приказния образ на добродушния монах Тък от филмите за Робин Худ.

Но Румен Станев, който тази неделя бе ръкоположен за епископ в катедралата “Св. Йосиф” в София, е истински народен човек. Това е и една от причините папа Франциск да го избере за високия пост.

Католическата общност в България определя като историческо събитие ръкополагането му за помощен епископ на Софийско-Пловдивския диоцез. Такова нещо се случва за първи път. На 2-часовата церемония в неделя присъстваха президентът Румен Радев и председателят на парламента Цвета Караянчева.

Кой е избраникът на папа Франциск за София?

47-годишният отец Румен Станев е служил досега в храма “Св. Архангел Михаил” в Раковски.

Там всички ликуват за издигането му в йерархията на католическата църква. Румен Станев е бил свещеник повече от две десетилетия и последните 15 от тях е служил в храма на квартал “Секирово”.

Вярващите там твърдят, че е добър пастир и човек.

Винаги намирал

време да изслушва,

да дава напътствия.

Помагал на всеки,

който има нужда.

“Такъв отзивчив, трудолюбив и достъпен си беше още от дете и не се промени”, казва сестра Елка Станева от манастира “Св. Елисавета” в Раковски, която е отраснала с него в родното им село Житница.

Там живеят сега родителите на новия епископ, неговият брат и семейството му. Всички присъствали на ръкополагането му в “Св. Йосиф” и са горди с него.

Близките и приятелите споделят, че не са очаквали той да се изкачи толкова високо в църквата, тъй като никога не се е стремял към постове.

Румен Станев започнал да ходи на църква, когато бил на 15 г. Причината е, че по време на предишния строй било трудно за вярващите свободно да посещават храма заради атеизма на тогавашната власт.

Никой в Житница не предполагал, че от добродушния и весел Румен ще стане ревностен свещеник. Той е завършил техникума по обществено хранене в Пловдив.

“Там усвоих тънкостите на кухнята. Обичам да експериментирам с ястия от месо и спагети. Вече обаче нямам време за това, както и да ходя на мачове на любимия ми отбор “Ботев”, разказва епископ Станев.

Седалището на новия висш духовник ще е в София, а в задълженията му влиза да се грижи за българите католици от латински обряд и за всички чужденци католици в българската столица.

“Но ще се грижиш и за всички останали, и за тези, които нямат религия дори. Ще поддържаш връзка с братята от православната църква, с които макар, и да вървим по отделни пътища, имаме една цел да достигнем, с мюсюлманската общност, изповядващите юдаизма и останалите деноминации”, каза в напътствените си слова след ръкополагането архиепископ Анселмо Гуидо Пекорари - апостолически нунций в България.

“Ето, Господи, идвам да изпълня твоята воля. Като чух вестта, че искат да ме направят епископ, се изпълних със страх. Страх от това дали ще мога да изпълня голямата отговорност, страх и недоумение, защото познавам себе си и своите слабости. Приех, защото въпреки страха и слабостите съм изпитал божието милосърдие и благодат в моя живот.

Знам, че Бог ме обича безгранично и не заради моите заслуги. Знам, че ще продължи да ме подкрепя и обича във всеки един момент в моя живот. Приех, защото всеки ден се моля да бъде не моята воля, а божията воля и всичко да бъде за по-голяма чест и слава на Бога”, каза епископ Румен в края на службата в неделя.

За “24 часа” пък допълни, че назначението му е голяма чест, признание и отговорност.

Някои смятат,

че този пост дава

власт да командваш,

но за мен е

служение за хората,

казва още епископ Станев.

Още на 5 септември 2020 г. го известили от Ватикана, че е предпочетен от папата за помощен епископ измежду общо 3 кандидатури.

Ръкополагането му било насрочено за 22 ноември, но се отложило, тъй като отец Станев се разболял от COVID.

“Развих двойна бронхопневмония, имах главоболие и леко задъхване. Оправих се сравнително бързо. Карал съм и по-тежки грипове”, обяснява той.

По думите му Урбанианският университет в Рим, където учил философия и богословие, затвърдил у него желание да се посвети на вярата.

Най-голямото събитие в живота на духовника е визитата на папа Франциск на 6 май 2019 г. в храм “Св. Архангел Михаил” в Раковски, където Станев е служил.

Тогава той е бил домакин на

срещата на светия

отец с близо 700

представители на

католиците у нас

“Не мисля, че по тази причина бях избран за помощен епископ. Тогава нямах възможност да разговарям с папата, за да добие той лични впечатления от мен. Само го поздравих от името на католическата общност”, обяснява епископ Станев.

Според запознати с процедурата папата е предпочел него, след като се е запознал с резултатите от допитването сред католическите свещеници у нас за това кой е най-подходящ за назначението и едно от основните неща е близостта, която Румен Станев имал с хората като свещеник.

“Като помощен епископ ще продължа да се грижа за паството. Моето най-голямо желание е да има мир както на планетата, така и в душите на хората. Да няма войни с оръжия и с думи. Човек трябва да живее в хармония с Бога”, казва епископ Румен Станев.