Реакторите за "Белене" ставали за 7-и блок на "Козлодуй" (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9425922 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: Правителствената информационна служба

Реакторите за АЕЦ "Белене" могат да се използват за изграждането на нова мощност на площадката на "Козлодуй". Това са показали експертните доклади за икономическата, екологичната и техническата възможност оборудването за втората атомна централа да се използва в "Козлодуй". За това са разговаряли премиерът Бойко Борисов и изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, съобщиха от правителствената пресслужба. Борисов се срещна с шефа на атомната централа и го поздрави с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

„След извеждането на старите реактори е много важно, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на „Козлодуй“ за още десет години“, отбеляза премиерът Борисов. Изпълнителният директор Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. стартира работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“, след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Според експертните доклади икономически, екологично и технически е възможно оборудването, предвидено за АЕЦ „Белене“, да се използва за нова мощност на „Козлодуй“, бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя. За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“ по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

Наско Михайлов СНИМКА: Правителствената информационна служба
Наско Михайлов СНИМКА: Правителствената информационна служба

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ „Белене“, ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“. „Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството“, каза премиерът Борисов.

Бойко Борисов СНИМКА: Правителствената информационна служба
Бойко Борисов СНИМКА: Правителствената информационна служба

Бойко Борисов добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.