Борисов: Заложили сме на определена фирма за ваксини? Спекулации, договорите ги сключва ЕК

https://www.24chasa.bg/novini/article/9426064 www.24chasa.bg
Бойко Борисов СНИМКА: Правителствената информационна служба

"Спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, категорично не отговарят на истината. Сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. На всеки български гражданин ще му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози."

Това написа премиерът Бойко Борисов във фейсбук. Така той опроверга появилите се твърдения, че България е поръчала най-много ваксини на Астра Зенека, защото неин шеф в България е Зоя Паунова, майка на евродепутатката от ГЕРБ Ева Паунова - Майдел.

Атаката по тази линия започна преди, както винаги, от сайтовете за фалшиви новини като narod.bg, разобличен неотдавна от "24 часа". Поде я фейсбук, последваха писания в сериозните опозиционни медии и накрай ланшните протестъри взеха да лансират тезата в бТВ.

4,5 млн. ваксини ще получи от Астра Зенека България, Нидерландия също ще получи най-много от ваксините на тази фирма. Те са разработени от университета в Оксфорд. Великобритания очаква 100 млн. дози от нея. Договорите с фирмите се сключват от Еврокомисията и оттам даже предупредиха държавите-членки да не се и опитват да преговарят сами.

Всяка държава в ЕС има квота от общоевропейската поръчка на ваксини, в зависимост от населението си. За България тя е 1.55% от всички дози по всеки договор.

Ето пет неща, които трябва да се знаят за ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет, пише агенция Франс прес на 30 декември м.г..

Практична
Ваксината на "Астра Зенека"/Оксфорд има предимството да не е скъпа (около 2,50 евро за една доза).
При това е лесна за складиране - може да се пази в хладилник, тоест при температури от два до осем градуса по Целзий, за разлика от ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер"/"Бионтех", чието дългосрочно съхранение задължително изисква много ниски температури (минус 20 градуса по Целзий за първата, минус 70 - за втората). Това улеснява масовата ваксинация.

Ефикасна
Според генералния директор на "Астра Зенека" ваксината е способна да предпазва от новия вариант на коронавируса, предизвикал експлозия на случаите в Обединеното кралство.