"Еврохолд" готови да финализират сделката за активите на ЧЕЗ у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/9426566 www.24chasa.bg
"Еврохолд" е е готов да финализира сделката за бизнеса на ЧЕЗ в България.

Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки, съобщават от холдинга

След като КЕВР  разреши на "Еврохолд България"  да придобие "ЧЕЗ Разпределение  България" холдингът получи всички необходими регулаторни разрешителни, за да реализира придобиването на дружестватга на чешката "ЧЕЗ Груп" в България. Това се казва в съобщение на холдина до медиите.

Сделката вече беше одобрена от Комисията за защита на конкуренцията на 29 октомври миналата година, припомнят от компанията.

"Еврохолд" ще придобие контрол над бизнеса на "ЧЕЗ Груп" в България чрез своята дъщерна и специално създадена за целта Eastern European Electric Company B.V. (EEEС). Сделката включва 67% от капитала на електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България"  и компанията за обществено снабдяване с електроенергия "ЧЕЗ Електро България", както и 100% от акциите на лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България", компанията за IT услуги - "ЧЕЗ ИКТ България", фотоволтаичния парк "Фри Енерджи Проджект Орешец", дружеството за производство на електричество от биомаса - "Бара Груп", и "ЧЕЗ България", която координира и управлява дейността на всички дружества на чешката група в страната.

Следващите стъпки по реализирането на сделката са подписването на договорите за финансиране и прехвърлянето на акциите. Финансирането ще бъде осигурено чрез собствени средства и заемен капитал от водещи глобални инвестиционни банки, се казва в съобщението.

“Разрешителните от антимонополния орган и енергийния регулатор ни позволяват да пристъпим към финансирането и финализирането на сделката. Имаме подкрепата на глобални инвестиционни банки с богат опит в подобни сделки, които ще обезпечат необходимия заемен капитал. След завършване на придобиването ще работим за създаването на силна регионална ютилити компания,” коментира Васил Стефанов, ръководител “Придобивания и сливания” в Еврохолд България.