Запори от НАП заплашват “Атака”, ДСБ, АБВ и др. – не са върнали надвзетите субсидии

https://www.24chasa.bg/novini/article/9427386 www.24chasa.bg
Лидерът на ДСБ ген. Атанас Атанасов и председателката на “Движение 21” Татяна Дончева на партийно събитие. СНИМКА: АРХИВ

Това може да ги спре от участие в изборите

От началото на февруари Национална агенция по приходите ще събира от партиите надвзетото от субсидии. По закон сумите трябва да бъдат възстановени до края на този месец, но редица от извънпарламентарните партии все още не са погасили и лев от дълга си към държавата, показа проверка на “24 часа”.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА
КОРНЕЛИЯ НИНОВА

Все още не са възстановили десетки хиляди левове СДС, ДСБ, АБВ, “Движение 21” и др. партии. В процедурата по събиране на надвзетите субсидии агенцията по приходите

има право дори

да поиска запори

върху банковите

сметки на партиите

длъжници. Ако това стане, те вероятно няма да имат възможност да участват в изборите, тъй като трябва да представят пред ЦИК депозит от 40 000 лв. за парламентарния вот.

До възстановяването на партийните субсидии се стигна след скандал от лятото на 2019 година. Тогава справка на Министерството на финансите, изготвена по искане на “Шоуто на Слави”, показа, че през 2018 г. политическите сили са вземали от бюджета по 13,23 лв. вместо определените по закон 11 лв. Оказа се, че им се преразпределят гласове от участниците във вота, които не са прескочили бариерата за парламента, а дори и недествителните гласове. Тогавашният финансов министър Владислав Горанов оправда грешката със законови несъвършенства. Правителството пък предложи и прокара законопроект, с който всички надвзети в периода от 26 май 2016 г. до 30 април 2019 г. пари да бъдат върнати на държавата.

Първоначално това трябваше да стане до края на декември 2020 г., но по-късно срокът бе удължен с месец - до края на януари 2021 г.

За връщането на парите партиите имаха два варианта - да го направят доброволно накуп или те да им бъдат удържани от субсидията (бел.авт. - право на нея имат само партиите, преминали границата от 1% на последните парламентарни избори), която те получават всяка година на четири равни транша.

ГЕРБ, ДПС и

“Воля” платиха

задълженията

си накуп

първи от парламентарно представените партии.

БСП и патриотите обаче избраха да ползват разсроченото издължаване, при което дълговете им бяха погасени чрез удръжки от субсидията.

Проблем с връщането на парите имаше още в началото, защото през юни 2019 г. партийната субсидия бе намалена от 11 лв. на 1 лв. за действителен глас. Тогава част от формациите обявиха, че тази субсидия не им стига нито да поддържат партийния апарат, нито да върнат надвзетото. Политици дори заговориха, че партиите ще се видят принудени да търсят забранено от закона финансиране, за да оцелеят. Така при гласуването на Закона за бюджета за 2020 г. по предложение на БСП, което бе подкрепено от “Обединени патриоти” и ГЕРБ, субсидията бе увеличена на 8 лв. на действителен глас. (Колко са получили партиите при последния транш - виж долу.)

През есента на миналата година на БСП им оставаха да връщат 856 027 лв. към централния държавен бюджет. Патриотите - НФСБ, ВМРО и “Атака”, пък дължаха общо 353 681 лв. Социалистите вече са изплатили цялата сума, става ясно от нова справка, публикувана на сайта на Министерството на финансите. Общият дълг на БСП бе 4 299 960 лв.

Надвзетото вече са върнали и НФСБ, и ВМРО. Партията на Валери Симеонов е погасила 507 486 лв. за сметка на субсидията и е възстановила доброволно още 34 651 лв. ВМРО пък са върнали 506 488 лв. с удръжки и са внесли още 2478 лв. доброволно.

Единствена от партиите в парламента парите си все още не е изплатила “Атака”. Формацията на

Волен Сидеров

има да връща

още 30 859 лв.

от общо 539 894 лв.

Сред извънпарламентарните сили обаче много не са внесли и стотинка от надвзетото. Такива например са СДС, които дължат 21 841 лв., и ДСБ с 47 078 лв. дълг. Създадената от експрезидента Георги Първанов АБВ има да дава 56 700 лв., а “Движение 21” на Татяна Дончева - 16 324 лв. “Земеделски съюз “Александър Стамболийски” дължи 22 784 лв., НПСД на Касим Дал пък - 5460 лв.

По закон всички те имат 11 дни да върнат средствата доброволно, след това събирането минава в ръцете на НАП.

И след удръжките БСП взема най-много след ГЕРБ

Най-много пари от държавната субсидия за политическите партии след управляваща партия ГЕРБ получава БСП като втората най-голяма формация в парламента. Въпреки удръжките, които им се правят, за да върнат надвзетото от субсидия, социалистите вземат чисто над 1 милион лева на всеки транш от държавата.

2 307 123 лв. е получила

управляващата партия

ГЕРБ от последния

четвърти транш

на партйната субсидия за изминалата година. А БСП, на която ѝ се удържат 50% за дълга от надвзетото - 1 095 079 лв., показват отчетите на Министерството на финансите.

Държавната субсидия от по 8 лв. за действителен глас се изплаща на партиите, преминали границата от 1% на последните парламентарни избори, всяка година на четири равни транша - до 30 април, до 30 юни, до 30 септември и до 20 декември. Така миналата година от последния превод ДПС са взели 635 405 лв. “Воля” на Веселин Марешки - 292 866 лв., “Възраждане” на Костадин Костадинов - 76 206 лв., а партиите “Политически клуб “Тракия” и “Комунистическа партия на България”, които са част от коалиция “БСП за България” - по 12 500 лв. всяка.

Половината от субсидията си, също както БСП, са взели и “Обединени патриоти”. Общо те са получили 285 756 лв. Според коалиционното си споразумение те

делят сумата поравно

между трите партии -

ВМРО, НФСБ и “Атака”

По отчета парите им обаче са различни, тъй като те дават от тях и на партии, с които са участвали в по-малка коалиция като част от голямата. Така НФСБ е получила 72 099 лв., ВМРО - 106 217 лв., а “Атака” - 106 750 лв.