Джо Байдън бе в България през 1999 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/9427506 www.24chasa.bg
Срещата на Джо Байдън с Петър Стоянов в София СНИМКА: РОЙТЕРС

Президентът (1997-2002) Петър Стоянов разказа: Байдън бе в София през 1999 г. и стана адвокат за членството ни в НАТО

Джоузеф Байдън,  46-ият президент на САЩ, е бил в София. На 1 септември 1999 г.

Байдън тогава е най-високопоставеният демократ в Комисията по международни отношения на Сената на САЩ, на която по-късно става председател. В София Байдън се среща с българския президент Петър Стоянов.

Попитахме бившия държавен глава за тази среща. Ето какво си спомни той.

“Това беше малко преди посещението на Бил Клинтън в София, когато за пръв път в историята американски президент посети страната ни и заяви, че България има всички основания за членство в НАТО и ЕС. Както и че това трябва да се чуе ясно и в Америка, и в Европа.

По този повод и в София дойдоха представителят на Сенатската комисия по външна политика Джо Байдън, а по-късно и министърът на отбраната Уилям Коен - отново за пръв път в историята на нашите отношения тук бяха политици от такъв ранг.

Срещата ни със сенатор Байдън премина много сърдечно и много плодотворно. В края на срещата той ми каза, че в негово лице България вече има истински адвокат за приобщаването ни към западния свят, и изпълни обещанието си. Нека припомня, че дотогава западните лидери гледаха на България като на съветски сателит и малцина изобщо допускаха, че един ден може да станем членове на НАТО и ЕС.

Така че, да, новоизбраният американски президент Джо Байдън е идвал в София и беше наистина един от адвокатите за членство на България в НАТО”, каза пред “24 часа” Петър Стоянов.

“24 часа” впрочем отбелязва на следващия ден, че разговорът на Стоянов с Байдън е продължил 100 вместо предвидените 60 минути и закъснението е отложило срещата на Байдън с премиера Иван Костов.