Претендентът за стола на Меркел има грях към българите

https://www.24chasa.bg/novini/article/9427512 www.24chasa.bg
Армин Лашет СНИМКА: РОЙТЕРС

Новият шеф на ХДС Армин Лашет нарочи наши работници, че са донесли коронавируса в кланици в Северен Рейн-Вестфалия, после се извини

59-годишният премиер на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет е новият лидер на германския Християндемократичен съюз (ХДС), което го прави много вероятен наследник и на канцлерския пост, което ще се реши на парламентарните избори през септември. Тогава след 16 г. управление най-влиятелната жена в света Ангела Меркел ще се оттегли от поста.

“Министър-председател, който управлява успешно провинция с 18 милиона население, определено може да бъде и федерален канцлер”, потвърди амбициите си Лашет.

По време на виртуалния партиен конгрес през уикенда той събра 521 гласа - с 55 повече от конкурента си Фридрих Мерц, с когото стигнаха до балотаж. “Можем да спечелим само ако сме силен център”, каза Лашет преди вота. По думите му политиката не трябва да поляризира хората, а да говори ясно и да създава доверие. Според Лашет ХДС не се нуждае от мениджър, а от обединител, пише “Дойче веле”.

От 2012 г. Армин Лашет е един от петимата зам.-председатели на ХДС и винаги е бил надежден партньор на съответния партиен лидер. До 2018 година на него разчиташе Ангела Меркел, а след това и нейната наследничка Анегрет Крамп-Каренбауер, която обаче не успя да се наложи в партията и подаде оставка.

Дори и когато настроенията в ХДС се обърнаха срещу канцлерката заради бежанската вълна, Лашет продължи да ѝ е верен. Смята се, че от всички кандидати той

ще остане най-близо

до водената от

Меркел политика

начело на Германия. През пролетта обаче Лашет доста вбеси канцлерката, като призова за либерализиране на мерките срещу коронавируса и с това отблъсна част от избирателите. След това направи обратен завой и въведе строга карантина.

Новият партиен лидер има прегрешение и към българите. Той стана обект на критики миналото лято, когато най-голямата кланица в управляваната от него провинция стана огнище на заразата с коронавирус. Тогава премиерът на Северен Рейн-Вестфалия заяви, че заразата е внесена от български и румънски работници. Властите в София и Букурещ определиха това изказване като неприемливо, а германските социалдемократи натиснаха Лашет да се извини.

“Ангела Меркел беше жена, източногерманка, протестантка, разведена и без деца, докато Лашет е баща на три деца, западногерманец и практикуващ католик. Така че портретът робот не е същият”, коментират специалисти, опитвайки се да отговорят кой е новият лидер на ХДС.

Армин Лашет е роден на 18 февруари 1961 г. в Аахен, завършил е право и от над 30 години е в политиката. Със съпругата си Сузане се запознават като деца в църковния хор и се женят през 1985 г. Имат двама синове и дъщеря.

Между 1986 и 1994 г. Лашет

работи като репортер

и дори стига до

главен редактор на

католически вестник

От 1994 до 1998 г. е депутат в Бундестага, а от 1999 до 2005 г. - евродепутат, като интересите му са основно в сферата на международната политика и сигурността. Смятат го за убеден европеец и евро-атлантик, но в същото време твърдят, че е прекалено мек към Русия и Китай.

Говори се, че на бюрото си държи позлатен бюст на Карл Велики - “бащата на Европа”, центърът на чиято империя е бил в Аахен. Когато е регионален министър на семейството, жените и интеграцията, в партията му лепват

прякора Армин

Турчина заради

благосклонността

му към приема

на мигранти

и добрите му отношения с общността.

В политическата кариера на Лашет има и поражения. През 1998 г. той губи мястото си в Бундестага, а през 2010 г. Норберт Рьотген го надвива в борбата за лидерския пост в партийната организация на ХДС в Северен Рейн - Вестфалия. Две години по-късно след оспорвани вътрешнополитически битки Лашет все пак успява да излезе начело.

А сега - 11 години по-късно, печели и на федерално ниво.

Във вътрешнополитически план Армин Лашет е привърженик на обществената сплотеност, социалния мир и социалната пазарна икономика. От февруари 2019 г. той работи в тандем с 40-годишния здравен министър Йенс Шпан, с когото броени дни преди избора в ХДС излязоха със съвместната инициатива #Impulse2021 - програма от 10 точки. В нея се обявяват за “ясно разграничаване от дясното” и по-широко позициониране на ХДС като народна партия с по-скоро ляво работническо крило и консервативно икономическо крило. Лашет и Шпан искат “мораториум върху по-нататъшното натоварване” на пострадалата от пандемията икономика, федерално министерство на дигитализацията и

нулева толерантност

спрямо престъпността

и екстремизма

Дали обаче Лашет ще бъде номиниран за канцлер, изобщо не е толкова сигурно. От една страна, Йенс Шпан също има такива амбиции, а покрай пандемията младият здравен министър стана изключително популярен, макар че напоследък и неговата слава помръкна заради бавната ваксинация.

От друга страна, въпросът за канцлерската кандидатура ще бъде решен след предстоящите след около два месеца избори в две германски провинции и в конкуренция с премиера на Бавария и лидер на Християнсоциалния съюз Маркус Зьодер, когото 40% от избирателите искат да видят начело на държавата.