Борисов се застъпи за ресторанти и молове– да отворят поне частично от 1 февруари (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/9427561 www.24chasa.bg
Премиерът Бойко Борисов свика съвещание на министри и оперативния щаб след спорове в началото на седмицата дали да бъдат отворени ресторантите.

Паралелно с училищата разхлабват и мерките за фитнеси и спортни занимания

Ресторантите и магазините в моловете да бъдат облекчени поне частично и да могат да отворят, макар и с ограничения, от 1 февруари.

За това се е застъпил премиерът Бойко Борисов във вторник на заседание с министри и Националния оперативен щаб. Намесата на министър-председателя се наложи, след като в понеделник вицепремиерката и министърка на туризма Марияна Николова се застъпи за отваряне на заведенията за хранене. Здравният министър Костадин Ангелов обаче се обяви против и обясни, че приоритетни за правителството са здравето, училищата и спортът, но не и ресторантите.

Да се обсъди сериозно възможността

ресторантите да

работят поне с

половината си

капацитет и

с вечерен час

до 22,30,

поискал премиерът Борисов по време на заседанието, съобщиха от правителствената пресслужба.

Първоначалното предложение на здравния министър Костадин Ангелов и оперативния щаб е било местата за хранене да останат затворени поне до средата на февруари, а след това да има частично отваряне, научи “24 часа”. (За срещата на министъра с ресторантьорите - виж долу)

Бойко Борисов е поискал от началото на следващия месец да се помисли и за либерализация на противоепидемичните мерки в моловете, казаха още от Министерския съвет. В момента в търговските центрове могат да работят единствено аптеки, банкови офиси и хранителни магазини. Според Борисов обаче било наложително да се измисли как магазините в моловете да работят, но при компромисен режим, който да не допуска струпване на хора.

“Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове”, заявил Борисов пред министрите и оперативния щаб.

Окончателното

решение за

разхлабване на

мерките трябва

да е ясно в

четвъртък

и да бъде обявено на редовния брифинг на щаба и здравния министър Костадин Ангелов. При отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати, обясниха от правителствената пресслужба.

Трайните тенденции в справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5-и до 12-и клас, твърдят от Министерския съвет.

“Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема”, казал Борисов.

Първи в училище

да се върнат 7-и,

8-и и 12-и клас,

като те ще имат две седмици присъствено обучение, предвижда договорка от понеделник между министерствата на образованието и здравеопазването. След двуседмичното пребиваване в клас тези паралелки ще преминат за следващите 2 седмици на онлайн обучение. А в училищата тогава ще учат други от паралелките между 5-и и 12-и клас.

Този вариант дава приоритет на класовете, за които годината е важна заради кандидатстване в гимназии или университети. Все още обаче не е окончателен, като договорката на двете ведомства е да бъде изяснен в последната седмица на януари. Има ученици, които не са ходили на училище от 12 седмици, мотивираха предложения график от образователното министерство.

В училищата от началото на 2021 г. се завърнаха децата от 1-и до 4-и клас, бяха отворени и детските градини.

По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

“Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели приблизително с 1 на сто, като новохоспитализираните лица са 86”, докладвал министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обаче обърнал внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен.

“Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието”, обяснил генералът пред министрите. 

Здравният министър иска заведенията да заработят в средата на февруари, браншът готви стачка, ако не е на 1-и

Сервитьори, камериерки и готвачи искат приоритетно ваксиниране преди лятото

ХРИСТО НИКОЛОВ

Няколкочасова среща между здравния министър Костадин Ангелов и двете браншови организации на заведенията - Асоциацията на заведенията в България и Сдружението на заведенията, завърши без резултат вчера. Здравният министър е настоял отварянето на ресторанти и нощни клубове да се отложи за средата на февруари при 50% от капацитета и работа най-късно до 22,30 часа. Според председателя на асоциацията Ричард Алибегов колегите му не са съгласни и ако предстоящото решение е за средата на месеца, в знак на протест всички заведения ще отворят още на 1 февруари. “Готвим и гражданско неподчинение и протестни действия”, каза Алибегов. Такова било мнението на 80% от членовете на браншовите организации. 

Намеренията на оперативния щаб са моловете също да отворят в средата на февруари, но без детските кътове и “без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията”, както се изрази проф. Ангелов.

“Това нищо не означава, няма как да се каже къде точно се събират хората – след влизането в мола те се разпръсват по различните търговски обекти. За детските кътове сме съгласни”, каза пред “24 часа” Димитър Кехайов, зам.-председател на Асоциацията на ритейл центровете в България, която обединява моловете. Никой от организацията обаче не е присъствал на срещата. “Изобщо не са ни питали за мнението ни, а скоро ще станат два месеца, откакто затворихме, докато през това време всички големи и малки магазини работеха.

Това е нечестно, още повече че не е известно какъв е критерият, по който се определя кое място е опасно и кое - не”, каза Кехайов.

“Не трябваше така преди Коледа да карат хората да пазаруват само от големите магазини.

В предишните заповеди на здравния министър имаше параметри колко хора могат да влизат на единица площ в търговските обекти, само че у нас между правилата и контрола за спазването им има разлика. Объркаха къде е опасно и къде не и се докарахме дотам да надделее този, който има по-силно лоби”, коментира Мариан Колев, собственик на “Хиполенд” и председател на Асоциацията на ритейлърите в България, която обединява търговците. 

Той обърна внимание и на факта, че през първите две седмици на 2021 г. броят на новите безработни се е увеличил рязко. Специално за първата седмица на януари хората, останали без работа, са колкото през април м.г., като водеща в тази тенденция е столицата с малко над 46 хиляди нови безработни. В същото време постъпилите на работа се задържат на едно и също ниво.

Междувременно от Националния борд по туризъм, който обединява големите хотелиери и ресторантьори, призоваха щаба служителите в туризма да бъдат ваксинирани преди началото на летния сезон. Според тях приоритетно в националния ваксинационен план трябва да бъдат включени рецепционисти, камериерки, сервитьори, готвачи, част от наземния персонал на летищата в София, Варна и Бургас, защото това би предпазило тях, а и би създало сериозно конкурентно предимство на българския туризъм през идващото лято.