Номинираният за държавен секретар на САЩ: Турция не се държи като съюзник

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428382 www.24chasa.bg
Антъни Блинкън СНИМКА: РОЙТЕРС

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Турция не се държи като съюзник и че Вашингтон ще обмисли дали не са необходими допълнителни санкции срещу Анкара заради придобиването на руски противовъздушни системи, предаде Ройтерс.

Блинкън каза това по време на изслушването си комисията на Сената на американския Конгрес за външните работи.

Миналия месец Вашингтон наложи дългоочакваните санкции срещу турската отбранителна промишленост заради придобиването от Анкара на противовъздушни системи С-400 от Москва. Покупката бе окачествена от Вашингтон като "голяма грешка", предаде БТА. 

"Идеята, че стратегически, така наречен стратегически, наш партньор действа съвместно с нашите най-големи стратегически съперници в Русия е неприемлива", заяви пред сенаторите Блинкън.

"Мисля, че имаме нужда да анализираме въздействието на съществуващите санкции и след това да преценим дали има нужда от още", изтъкна номинираният за държавен секретар Блинкън.

Блинкън направи тези изявления броени часове преди встъпването в длъжност на новия американски президент Джо Байдън, който ще стане приемник на президентския пост на Доналд Тръмп, с когото турският президент Реджеп Тайип Ердоган имаше близки отношения.

"Турция е съюзник, който в много отношения не се държи като съюзник и това е много сериозно предизвикателство за нас", каза Блинкън.

Санкциите срещу Турция бяха подкрепени и от двете партии в американския Конгрес, като това бяха първите санкции в историята, въведени от Вашингтон срещу държава членка на НАТО.

Сериозните разногласия във връзка с покупката на С-400 са най-сериозното предизвикателство, с което ще се сблъска правителството на Байдън по отношение на Турция. Вашингтон и Анкара имат разногласия и по отношение на политиката за Сирия, дейностите на Турция по изследване на залежите на петрол и газ в Средиземно море, а също така и във връзка с намесата на Турция в Нагорнокарабахския конфликт, отбелязва Ройтерс.

Има сериозна основа за двупартийна политика по отношение на Китай, заяви номинираният от избрания президент на САЩ Джо Байдън за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, предаде Ройтерс.

Блинкън каза това по време на изслушването си в Сената на американския Конгрес във връзка с разглеждането на кандидатурата му за държавен секретар.

Блинкън изтъкна, че президентът Доналд Тръмп е постъпил правилно, като е възприел по-твърд подход по отношение на Китай, но подчерта, че не одобрява всичките му методи. Освен това Блинкън изрази съгласието си с твърдението на правителството на Тръмп, че политиката на китайските власти по отношение на уйгурите в региона Синзцян е геноцид.

Блинкън бе категоричен пред комисията на Сената по външните работи, че Китай безспорно е държавата, която представлява най-голямо предизвикателство на Съединените щати, и че има сериозна основа за двупартийно сътрудничество между републиканците и демократите за изграждането на обща политика по отношение на Пекин.

На въпроса дали е съгласен с твърдението на досегашния американски държавен секретар Майк Помпейо, че Китай извършва геноцид срещу мюсюлмански малцинства, Блинкън отвърна, че е съгласен с твърдението.

Китай отхвърля тези обвинения, отбелязва Ройтерс.

Блинкън заяви, че Съединените щати при управлението на Байдън, който встъпва в длъжност като президент днес, ще съхранят ангажимента си по отношение на Тайван, който е възприеман от Пекин като китайска провинция, за гарантиране на отбранителните способности на самоуправляващия се остров.

Номинираният за държавен секретар на САЩ заяви, че би искал Тайван да играе по-сериозна роля на международната сцена, особено в международни организации, които не изискват статута на държава при предоставяне на членство.

Блинкън изтъкна, че Китай, особено след идването на власт на председателя Си Цзинпин, доста по-недвусмислено изразява желанието си да се превърне във водеща страна в света, в страната, която определя нормите и стандартите.

Задължение на Съединените щати е "да демонстрират, че визията, която имаме, политиките, които водим, и начинът, по който го правим, са много по-ефективни за нашия народ и за хората по целия свят", обобщи Блинкън.

Съединените щати ще продължат да признават Ерусалим за столица на Израел, добави Блинкън. 

Блинкън каза това по време на изслушването в Сената на американския Конгрес във връзка с кандидатурата си за държавен секретар.

САЩ няма да преразглеждат провокиралото противоречия решение на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел, изтъкна Блинкън. Американското посолство в Израел ще остане в Ерусалим и няма да бъде преместено в Тел Авив, увери той.

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън е привърженик на двудържавното решение на конфликта между Израел и палестинците, каза още Антъни Блинкън.

"Президентът и аз сме на едно мнение по този въпрос, а именно, че единственият начин, по който Израел може да гарантира бъдещето си като демократична еврейска държава, палестинците да получат държавата си, която е тяхно право, е така нареченото двудържавно решение", изтъкна Блинкън.

В същото време номинираният за държавен секретар на САЩ Блинкън призна, че в близко бъдеще не е реалистично да се стигне до двудържавното решение и призова израелците и палестинците да се въздържат от едностранни мерки, които биха усложнили допълнително конфликта.

Блинкън бе категоричен, че сигурността на Израел ще бъде един от основните приоритети на следващото американско правителство.

Правителството на избрания за президент на САЩ Джо Байдън ще продължи да признава лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо за президент на Венецуела, каза още Блинкън

Блинкън каза това по време на изслушването си в Сената във връзка с разглеждането на кандидатурата му за държавен секретар.

Блинкън заяви пред сенаторите, че правителството на Байдън ще се опита да приложи по-ефективни санкции срещу Венецуела, които ще имат за цел да бъде отстранен от властта президентът социалист Николас Мадуро. Блинкън каза, че новото правителство ще се опита да окаже повече хуманитарна помощ на южноамериканската страна.

Съединените щати, заедно с десетки други страни по света, признаха Гуайдо, лидера на венецуелската опозиция, за президент на Венецуела през януари 2019 г. с аргумента, че преизбирането на Мадуро за президент е било постигнато с изборни нередности и измами.

"Нуждаем се от ефективна политика, която да възстанови демокрацията във Венецуела, като това започне с произвеждането на свободни и честни избори", подчерта Блинкън.

Опитите на Гуайдо да отстрани Мадуро от властта навлязоха в етап на застой, отбелязва Ройтерс. Мадуро нарича Гуайдо марионетка на Съединените щати. Съюзници на Мадуро изразиха желание да преговарят с правителството на Байдън след години на напрежение и засилващи се американски санкции, отбелязва, Ройтерс.

Новото правителство планира цялостно преосмисляне на подхода на САЩ към Северна Корея, като ще се проучват начини за оказване на натиск върху Пхенян с цел севернокорейските лидери да бъдат накарани да седнат на масата за преговори, каза Блинкън във връзка със севернокорейския въпрос.

В същото време САЩ ще се опитат да предоставят хуманитарна помощ на Северна Корея.

"Искаме да сме сигурни, че при всичко, което правим, съхраняваме погледа си върху хуманитарната страна на уравнението, а не само върху въпросите на сигурността", каза пред сенаторите номинираният за поста държавен секретар.

"Мисля, че трябва да преразгледаме и имаме намерение да преразгледаме цялостния подход и политика по отношение на Северна Корея, защото това наистина е сериозен проблем, с който се сблъскват правителство след правителство. И в същото време това е проблем, който не се подобрява, а се влошава", каза още Блинкън.

Номинираният за държавен секретар поясни, че преразглеждането ще се състои в "анализ на това с какви опции разполагаме и какво може да се окаже ефективно с оглед засилването на натиска върху Северна Корея да дойде на масата за преговори, а също така и предприемането на други дипломатически инициативи, които са в рамките на възможното".

Блинкън изтъкна, че по въпроса със Северна Корея най-напред ще има консултации със съюзници и партньори, най-вече с Южна Корея и Япония.

Правителството на Джо Байдън ще положи усилия за удължаването на срока на договора Нов СТАРТ с Русия и ще трябва да реши какъв да бъде срокът на удължението, каза Блинкън.

"Ще работим за удължаването на срока на договора. Президентът Байдън ще трябва да вземе решение за това какъв да бъде срокът на удължението", каза Блинкън.

Срокът на договора Нов СТАРТ, по силата на който за САЩ и Русия се въвежда задължението да не разполагат повече от 1550 ядрени бойни глави, изтича на 5 февруари, отбелязва Ройтерс.

Номинираният от избрания президент на САЩ Джо Байдън за министър на отбраната Лойд Остин заяви, че подкрепя плана за отмяна на забраната за транссексуални да служат в американската армия, предаде Ройтерс.

Остин каза това по време на изслушването в Сената на американския Конгрес във връзка с разглеждането на кандидатурата му за министър на отбраната.

"Ако си годен и квалифициран да служиш в армията и отговаряш на стандартите, трябва да ти бъде позволено да служиш и можете да очаквате, че такава ще е позицията ми и занапред", категоричен бе Лойд Остин.

Остин заяви още, че ще работи за прочистването на американската армия от расисти и екстремисти, ако кандидатурата му за министерския пост бъде потвърдена, предаде Ройтерс.

"Ако бъда одобрен, ще работя здраво за слагане на край на сексуалните посегателства, за прочистването на армията от расисти и екстремисти и за създаването на климат, в който всеки годни и искащи хора да имат възможност да служат на страната ни по достоен начин", каза той.

Номинираният от избрания за президент на САЩ Джо Байдън за министър на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас заяви, че ще бори с екстремизма в САЩ, предаде Ройтерс.

Майоркас каза това в комисията на Сената на американския Конгрес за вътрешната сигурност по време на изслушването във връзка с разглеждането на кандидатурата му за министерския пост.

"Заплахата от екстремизма вътре в страната е едно от най-големите предизвикателства, с които се сблъсква министерството на вътрешната сигурност", каза Майоркас пред сенаторите, броени часове преди Джо Байдън да встъпи в длъжност като новия президент на Съединените щати.

Ако кандидатурата му бъде одобрена, Майоркас, който беше заместник-министър на вътрешната сигурност по времето на бившия американски президент Барак Обама, ще стане министър броени дни след щурма на Капитолия на 6 януари от привърженици на досегашния президент републиканец Доналд Тръмп.

Майоркас ще застане по този начин и начело на службата, отговаряща за граничната сигурност, имиграцията, киберсигурността и справянето с извънредни ситуации, разполагащ с 240 хиляди служители, във време на борба с продължаващата пандемия от коронавируса и на фона на извършената неотдавна сериозна кибератака срещу американски правителствени служби.

Едно от основните предизвикателства, с които ще се сблъска Майоркас, ако бъде одобрен за министерския пост, ще бъде изпълнението на обещанията на Байдън за отмяна на много от ограничителните мерки във връзка с имиграцията, които бяха въведени от правителството на президента Тръмп. Той също така ще трябва да се справя и с евентуалната опасност хиляди мигранти, идващи от Централна Америка, да се озоват на границата на САЩ с Мексико.

Сенаторът републиканец Джош Холи, който е член на комисията на Сената за вътрешна сигурност, заяви обаче, че е против бързото одобряване на кандидатурата на Майоркас, като изрази опасенията си във връзка с плановете на Байдън за отмяна на имиграционните правила.

За да бъде одобрена кандидатурата на Майоркас, той има нужда от мнозинство в комисията на Сената за вътрешна сигурност, след което кандидатурата му ще бъде гласувана от всички сенатори. Сенатът понастоящем е разделен 50 на 50 между демократи и републиканци, като решителният глас е на избраната за вицепрезидентка Камала Харис.

По време на изслушването си в Сената Майоркас заяви, че политиките на Тръмп няма да могат да бъдат променени веднага и че ще бъде нужно време за изграждането на необходимата за това законова инфраструктура, отбелязва Ройтерс.