Алибегов: Надяваме се на 1 март да могат да отворят и нощните заведения

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428431 www.24chasa.bg
Ричард Алибегов КАДЪР: БНТ

Ще направим следващата стъпка да се пуснат ресторанти, кафета сладкарници при всички мерки и се надяваме на 1 март да могат да отворят и нощните заведения, те са още по-пострадали, за 2020 са работили 4 месеца и половина. Това каза пред БНТ Ричард Алибегов, председател на Асоциацията на заведенията в България. 

Вчера стана ясно, че здравният министър е настоял отварянето на ресторанти и нощни клубове да се отложи за средата на февруари при 50% от капацитета и работа най-късно до 22,30 часа. Алибегов заяви, че в знак на протест всички заведения ще отворят още на 1 февруари

"Установени са 40 нарушения от началото на локдауна, заведенията са 28 хиляди. Проблемът е, че 3 месеца хората седят без приходи. До вчера бяха изплатени много малко от въпросните 24 лева поради административни проблеми. Как се живее по празници, хората останаха без приходи", каза още Алибегов. 

"Идеята с часа 22:30 беше предложен на миналия локдаун. Ако оставим барчетата без работно време хората ще искат да останат по до късно, ще има диджей. В България се ходи малко по-късно на ресторант. И РЗИ, и полиция вече не са толкова натоварени, ще могат да обърнат внимание на бранша. Когато има нарушения, да има актове", добави той. 

"Най-важно е да върнем служителите на работа, това се отразява зле на психиката. Въпреки че февруари е най-слаб в бранша, искахме да отворим на 1 февруари. Никой не си представя, че отваряме и всичко е по старому. От миналата година има много дългове, наеми са разсрочени. Много е важно да се отвори и повече да не се стига до затваряне. Когато ноември ние работихме, нощните заведения бяха затворени, ние бяхме на 30% капацитет и въпреки това общественото мнение наложи затварянето на нашия бранш", каза още той. 

"Ние няма накъде да отстъпваме повече, направили сме всичко, което се искаше от нас. Ресторантите са оборудвани с пречистватели, дезинфектанти. Защо отново само заведения, фитнеси и молове трябва да стоят затворени? Ние се грижим за бизнеса си и за служителите, нямаме друга опция. Ние не желаем нищо преди 31 януари. От първи трябва да се раздвижи нещо", каза Ричард Алибегов. 

"Не мисля, че трябва да се дели кое е приоритетно и кое не", завърши той.