Прогнози: Как ще управлява Джо Байдън в САЩ

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428564 www.24chasa.bg
Джо Байдън СНИМКА: РОЙТЕРС

Първите външнополитически стъпки на президента Джо Байдън след днешното му встъпване в длъжност ще включват връщане на САЩ в Парижкото споразумение за климата и премахване на ред миграционни ограничения, наложени от администрацията на Доналд Тръмп. Такива са прогнозите на американски експерти, говорили пред "Известия".

Перспективите в руско-американските отношения с идването на новия лидер на САЩ засега не вдъхват оптимизъм, смятат политолозите. Но всички очакват в близките седмици страните да активизират диалога с цел продължаване на договора за ограничаване на стратегическите нападателни оръжия Нов СТАРТ, изтичащ през февруари, посочва вестникът.

Джо Байдън има желание да продължи Нов СТАРТ и екипът му ще сезира по въпроса американските законодатели практически веднага, щом президентът поеме поста си. Това съобщи номинираният за държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, пише "Лента", като се позовава на РИА Новости.

Блинкън обаче не отговори на въпрос за колко време може да бъде продължен договорът и подчерта, че решението остава за държавния глава, уточнява изданието.

Най-важната задача на Байдън на международната арена е да възстанови изгубените позиции на САЩ. Съвети звучат отвсякъде: да остави контингента на НАТО в Афганистан, да свие оръжейните програми, в името на сътрудничество с Пекин да си затвори очите за нарушенията на човешките права в Китай, отбелязва РИА Новости.

Според "Московский комсомолец" Байдън ще започне управлението си незабавно с отмяна на решения, взети от Тръмп - ще възстанови ред права на американските трансджендъри, ще върне САЩ в Световната здравна организация, ще възстанови мерки за опазване на околната среда, взети през мандата на Барак Обама и премахнати от неговия приемник, и отново ще разреши на хора от някои мюсюлмански страни влизането в САЩ.

Смекчаването на миграционното законодателство бе сред основните предизборни обещания на Байдън, но може да стане голям проблем за него, пише "Комерсант".

На границата с Мексико вече са се струпали хиляди бежанци от латиноамерикански държави, а миналата седмица пристигна и многохиляден керван мигранти от Хондурас. Хора от новата администрация признават, че властите на САЩ не могат да дадат убежище на всички желаещи и са готови да подпомогнат само някои категории лица, пояснява всекидневникът.

Ситуацията в САЩ днес е крайно напрегната и за да отвлече вниманието на народа от вътрешните проблеми, Вашингтон може да започне война в традиционните горещи точки - Близкия изток, а може би Централна Азия, смята руският сенатор Владимир Джабаров, цитиран от "Взгляд".

При известни условия американците може да подкрепят например "прецизни удари по Иран - но без наземна операция, без включване на големи сили на САЩ и съответно без големи загуби по време на войната", коментира аналитикът Андрей Кортунов.

Неочаквано разсекретената тези дни Индийско-Тихоокеанска стратегия на Вашингтон ще изостри отношенията му с Пекин, пише "Независимая газета".

Според вестника обнародването на документа от администрацията на Тръмп има две основни цели. Първо, да обвърже новия президент с визията на предшественика му, разглеждащ ситуацията в посочения регион "през антикитайска призма". И второ, да разсее опасенията на азиатските съюзници на САЩ, които не са сигурни дали американското военно присъствие там ще продължи.

Документът формулира по следния начин главната задача, свързана с националната сигурност: "Да се запази стратегическото надмощие на САЩ в Индийско-Тихоокеанския регион и да се подпомага либералният икономически ред, като не се позволява на Китай да създава нови, нелиберални сфери на влияние", добавя "Независимая газета".

В Америка наричат хората от външнополитическия екип на Джо Байдън интернационалисти и специалисти по борба с Русия. Стига да споменем само бъдещия зам.-държавен секретар Виктория Нюланд, известна като архитект на Майдана в Киев, пише "Свободная преса".

От една страна Байдън заяви, че без колебания ще се съгласи с предложението на руския президент Владимир Путин за продължаване с пет години на договора Нов СТАРТ. От друга страна, според експертните среди отвъд океана той има най-пряко отношение към унищожаването на Съветския съюз "без нито един изстрел". И бъдещият лидер на САЩ няма да се откаже от идеологическата вражда към Русия, прогнозира вестникът.

Идеологическата конфронтация между Москва и Вашингтон отдавна е приключила, заявява обаче в "Росийская газета" политологът Фьодор Лукянов. Според него в основата на днешния конфликт между двете страни лежат "обективни, напълно рационални противоречия", които "при желание може да бъдат решени или смекчени". Желание обаче няма, констатира той, обвинявайки за това по-специално "догматизма от американска страна".

Картината на Русия в американските медии и в политическите доклади не отговаря на истината, твърди Лукянов. "Принципният стремеж към опростяване и черно-бели щрихи води до неспособност да се разбере какво трябва или може да се направи дори не в общ, а в собствен интерес. От нашия опит знаем, че това свършва зле. Явно обаче всички трябва да добият собствен опит", заключава руският наблюдател.