Над 100 са обвиненията в сексуален тормоз срещу двама преподаватели в Солун

https://www.24chasa.bg/novini/article/9428608 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Над 100 са оплакванията за сексуален тормоз от страна на студентки в Солунския университет "Аристотел" срещу преподаватели, пише солунският вестник "Типос Тесалоникис". Вълната от разкрития в Гърция последва след разказа на олимпийската шампионка по ветроходство София Бекатору за изнасилването й от член на федерацията преди 23 години. Твърди се, че обвиненията в Солунския университет, които вече се разследват от прокуратурата, се отнасят до двама преподаватели - един от философския факултет и един от геологическия. Предполагаемите деяния са извършени след 2009 г. "Частният сектор плаща и за пандемията", пише на първа страница гръцкият ежедневник "Катимерини", като цитира социологическо проучване. Шестима от десет запитани заети в частния сектор заявяват, че доходът им е намалял по време на пандемията. Според проучването, проведено за сметка на Института по труда на Общата конфедерация на трудещите се в Гърция, най-висшия синдикален орган на заетите в частния сектор, 36 процента заявяват, че намалението на дохода им надхвърля 21 процента. 40 процента от служителите са работили дистанционно, а според 65 процента от тях това е имало сериозни последствия върху работното им време, предаде БТА. 

Опозиционният вестник "Ефимерида тон синдактон" цитира същото изследване за доходите и пише, че 48 процента от заетите в частния сектор лица заявяват, че са песимисти за развитието на възнагражденията си през следващите шест месеца. Според проучването дистанционната работа е оказала отрицателно въздействие върху трудовите права, работното време и психическото равновесие на служителите.

"Катимерини" цитира оценки на експерти, според които на този етап се очаква отстъплението на пандемията от коронавирус да бъде бавно. Вчера в Гърция са били регистрирани 566 нови случая от извършени около 31 500 теста. Темпът на ваксиниране се е увеличил, като ваксини са били поставени на 7956 души спрямо около 5000 средно на ден през миналата седмица.

След частичното отваряне на търговията на дребно гръцкото правителство и здравните власти обмислят кога е възможно да бъде разрешено пътуването между отделните префектури на страната и да бъдат отворени училищата и за учениците от горния курс, както и ресторантите, пише "Та неа". Пред телевизия Open министърът на развитието и инвестициите Адонис Георгиадис се е спрял конкретно на работата на ски центровете, като е подчертал, че това е сезонна дейност и ако не бъде рестартирана сега, работещите в нея не могат да наваксат по друго време. Той не се е ангажирал с дати, но вестникът коментира, че ако ски центровете не отворят още през този уикенд, на 23 и 24 януари, е много вероятно това да стане в края на месеца.